România va produce izotopi pentru tratarea cancerului la centrala de la Cernavodă!

România va deveni producător de izotopi medicali pentru tratamentul cancerului la centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă, în urma semnării unui important acord de cooperare între SN Nuclearelectrica SA și Framatome.

Parteneriatul vizează explorarea posibilității de producție a izotopului medical Lutetium-177, esențial în terapia cancerului.

Potrivit comunicatului emis de SN Nuclearelectrica, acordul inițial presupune realizarea unui studiu tehnic de fezabilitate bazat pe tehnologia de producție a izotopilor dezvoltată cu succes de compania Framatome în Canada în 2022.

Obiectivul comun este de a maximiza infrastructura existentă la Cernavodă pentru a produce izotopi medicali, în adiție la generarea curentă de energie curată, sigură și fără emisii de carbon.

Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica, a declarat: „Acest parteneriat reprezintă un pas semnificativ pentru îmbunătățirea sănătății a milioane de oameni și evidențiază beneficiile multiple ale centralelor nucleare. Avem o nevoie crescândă de izotopi medicali, iar acesta este momentul perfect pentru a dezvolta proiecte de producție de izotopi medicali la CNE Cernavodă.”

Francois Gauche, director Framatome Healthcare, a subliniat entuziasmul pentru proiect, menționând că „accesul în masă la medicina nucleară este strâns legat de dezvoltarea lanțurilor de aprovizionare pe scară largă, fiabile și diversificate.” El a adăugat că proiectul oferă o oportunitate excelentă de consolidare a lanțului de aprovizionare în Europa.

Izotopul Lutetium-177 emite radiații beta și este utilizat în terapia cu radionuclizi pentru tratarea cancerului de prostată și în alte dezvoltări radiofarmaceutice promițătoare. Tehnologia proprie de producție a izotopilor dezvoltată de Framatome a permis prima producție comercială la scară largă de Lutetium-177 într-un reactor în iunie 2022.

Nuclearelectrica, cu cei 27 de ani de experiență în exploatarea în siguranță a centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, este considerată una dintre cele mai performante companii din domeniu la nivel global. Prin proiectele strategice de investiții, compania urmărește să contribuie la furnizarea de energie curată, susținând obiectivele de stabilitate energetică și decarbonizare ale României.

Framatome Healthcare, specializată în dezvoltarea de produse și servicii pentru industria sănătății, se angajează să sprijine lanțul valoric al radioizotopilor și să promoveze lupta împotriva cancerului prin aplicații medicale ale tehnologiei nucleare.

Publicitate