Românii se află pe ultimul loc din Europa în ceea ce privește numărul persoanelor obeze!

România ocupă ultimul loc în Europa în ceea ce privește numărul persoanelor obeze, potrivit unui raport Eurostat citat de Euronews.com.

Cu toate acestea, situația țării noastre se ameliorează în ceea ce privește supraponderabilitatea, unde se află pe locul 9 din 32, conform aceluiași raport, informează g4media.ro.

Potrivit datelor prezentate de Eurostat și Euronews.com, unul din șase cetățeni ai Uniunii Europene este clasificat ca obez, iar peste jumătate dintre adulții din UE sunt supraponderali. Această situație pune în evidență gravitatea problemei obezității, care crește riscul de boli cronice precum hipertensiunea, diabetul, bolile coronariene și anumite tipuri de cancer.

Publicitate

Raportul Eurostat indică faptul că, în medie, excesul de greutate și obezitatea reduc speranța de viață cu aproape trei ani în UE, conform raportului OCDE intitulat „Health at a Glance: Europe 2020: State of Health in the EU Cycle”. Estimări recente ale Organizației Mondiale a Sănătății arată că excesul de greutate și obezitatea provoacă peste 1,2 milioane de decese în fiecare an în regiunea europeană.

O analiză a Eurostat arată că, în 2019, 44,8% dintre adulții din UE aveau o greutate normală, în timp ce peste jumătate (52,7%) erau supraponderali, iar 2,5% erau subponderali, măsurați în funcție de indicele de masă corporală (IMC).

Supraponderabilitatea este împărțită în două grupe principale: pre-obezitatea și obezitatea. Cea mai mare proporție de persoane supraponderale în UE a fost înregistrată în Croația și Malta, ambele cu 64,8%. La polul opus, Italia, Franța și Luxemburg au prezentat cele mai scăzute rate de supraponderabilitate, sub 50%.

Rata obezității în cele patru mari țări ale UE și în Regatul Unit este de 21%, conform datelor din 2017. Germania a avut cea mai mare rată a obezității, urmată de Spania, Franța și Italia.

În ceea ce privește România, în 2019, 10,9% dintre adulți erau obezi, situând țara noastră pe ultimul loc în Europa în această privință. Totuși, este important de menționat că situația supraponderabilității plasează România pe locul 9 din 32, ceea ce reprezintă o îmbunătățire semnificativă.

Raportul mai indică faptul că, în ultimele două decenii, prevalența obezității a crescut în UE, iar între 2008 și 2017/18, rata obezității a înregistrat creșteri în majoritatea țărilor, cu excepția Ciprului și a Ungariei.

Se remarcă, de asemenea, diferențe semnificative între sexe în ceea ce privește supraponderabilitatea, cu o rată mai mare la bărbați decât la femei în toate cele 33 de țări europene. În UE, 60,2% dintre bărbați erau supraponderali, comparativ cu 45,7% la femei.

Publicitate