Românul răpit de teroriști în Burkina Faso, a fost eliberat după opt ani!

Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat astăzi că Iulian Gherguț, cetățeanul român răpit de teroriști în Burkina Faso acum opt ani, a fost eliberat și se află în siguranță, pe teritoriul României.

Într-un comunicat oficial, Ministerul Afacerilor Externe a subliniat eforturile susținute ale Celulei de criză interinstituțională, formată din reprezentanți ai ministerului și instituțiilor competente, care au depus demersuri constante pentru eliberarea cetățeanului român. Aceste demersuri au inclus acțiuni pe multiple niveluri și canale politico-diplomatice.

Publicitate

Iulian Gherguț, un muncitor originar din Neamț, care îndeplinea funcția de șef de pază la o mină din nordul Burkinei Faso, a fost răpit în 2015 de către grupări înarmate cu legături la terorismul islamic. Mai târziu, el a fost vândut unor bande armate din Mali, ceea ce a complicat și mai mult situația sa.

În anul 2017, a fost difuzată o înregistrare video în care Iulian Gherguț apărea ca ostatic, adresându-se președintelui Klaus Iohannis și sperând în intervenția acestuia pentru negocierea eliberării sale. În înregistrare, Gherguț exprima dorul de familie și speranța că va putea reveni acasă cât mai curând posibil.

După opt ani de captivitate, eforturile complexe ale autorităților române au dus la eliberarea lui Gherguț și întoarcerea sa în țară. Ministerul Afacerilor Externe a transmis mulțumiri partenerilor externi, cu mențiune specială pentru autoritățile marocane, pentru sprijinul substanțial acordat în această situație dificilă.

Răpirea lui Iulian Gherguț fusese revendicată în trecut de gruparea jihadistă salafistă Al-Mourabitoune, care solicitase Guvernului român să se implice în negocierile pentru eliberarea sa.

Publicitate