Rușine! Rușine! Rușine! Așa arată astăzi casa lui Eminescu de la Văratec (FOTO)

În incinta mânăstirii Văratec se găsește o casă din lemn, relativ veche (100-200 ani), susceptibilă de a fi clasată ca monument istoric, prin valoarea memorială pe care o reprezintă, întrucât în ea poetul Mihai Eminescu s-a refugiat adesea, în ultimii 15 ani de viață, pentru a sta cât mai mult în preajma acestui lăcaș, unde găsise o atmosferă benefică pentru creație și pentru un plus de echilibru sufletesc.

Publicitate

Această casă, pe care Eminescu a închiriat-o, după cum arată documentele, de la maica Asinefta Ermoghin, proprietara de atunci a imobilului, în 1874, este singura clădire păstrată în forma originală din România (casa de la Ipotești a fost reclădită din temelii după planurile existente), în care urmele șederii poetului pot fi dovedite peste timp și care poate căpăta numele de casă memorială.

Actrița Oana Pellea a postat pe pagina de Facebook câteva fotografii care arată degradarea incredibilă a unui imobil care este parte componentă a culturii poporului român: casa în care Mihai Eminescu locuia când venea la Văratec.

”Casa Eminescu de la Varatic.
Asta spune tot despre ce respect există față de cultură și față de valorile naționale reale. Nu încape niciun comentariu. Doar disperare și tristețe. Multă disperare și multă tristețe…
Îți vine să urli de neputință…

Via Fabian Anton care îmi spune: “…casa Veronicai Micle a fost demolata ca sa faca WC public. Tot la Varatec. Asa ca…” – a postat actrița.

Oana Pellea a contactat Consiliul Județean Neamț pe această temă, întrebând ce se întâmplă cu acel imobil lăsat în bătaie de joc.

”Bună ziua! Imobilul la care faceți referire este aflat in proprietatea Mănăstirii Varatec. Acest obiectiv nu a fost inclus de către Ministerul Culturii În lista monumentelor istorice, aceasta fiind singura variantă de a salva acest imobil.

Nefiind declanșată procedura de clasare, nu se poate interveni in niciun fel asupra construcției, care nu se afla in proprietatea ori administrarea Consiliului Județean și nici a Consiliului local Agapia.

La întrebarea mea dacă Consiliul Județean Neamț a contactat Ministerul Culturii in aceasta speța mi s a răspuns: “se pare ca Reprezentanţii Direcţiei judeţene pentru Cultură vor iniția demersurile necesare pentru clarificarea situației acestui imobil.”

Singura variantă de a salva casa de la Văratec este includerea ei pe lista monumentelor istorice deci clasarea ei. Aceasta a fost declarația publica a directorului Direcției judetene pentru Cultură Neamț, instituție abilitată sa gestioneze protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural, și care poate declanșa procedura de clasare, clasare de urgentă, declasare sau schimbarea grupei de clasare a monumentelor istorice. (…)

Deci: Domnule Ministru al Culturii, domnule Bogdan Gheorghiu…va adresez dvoastra întrebarea: se mai poate face ceva ca să reparam aceasta RUȘINE?

Ps: Multumesc tuturor celor care de trei zile de când am semnalizat aceasta stare de fapt…îmi dau sfaturi și indicații ce ar trebui sa fac, unde sa scriu, etc. Multumesc. As aprecia dacă și dvoastra ați acționa. Puteți scrie, intreba, sesiza Ministerul Culturii.” a fost mesajul actriței Oana Pellea.

Mai multe despre casa lui Eminescu de la Văratec puteți citi aici.

Publicitate