S-a deschis prima Academie pentru ciobani, cu patru sezoane de pregătire!

În inima peisajului idilic din apropierea satului Vlahi din sud-vestul Bulgariei, a fost inaugurată Po Todorovi Koshari, prima Academie de Ciobani din țară.

Această inițiativă inovatoare a deschis porțile pentru a aduna oameni dornici să îmbrățișeze tradiția pastorală și să învețe secretele creșterii și îngrijirii animalelor.

Publicitate

Pentru a încuraja pregătirea în acest domeniu, Academia oferă patru sezoane de instruire, fiecare dedicat dezvăluirii tainele istoriei raselor autohtone din Bulgaria și formării abilităților necesare pentru a deveni păstori pricepuți.

Participanții vor fi învățați arta construirii țarcurilor, tehnicile de pășunat și mulgerea animalelor, curățarea pășunilor, precum și practicile tradiționale de creștere a animalelor.

Pentru noul sezon de pregătire, peste 20 de aspiranți ciobani și opt copii s-au înscris pentru a lua parte la această experiență educațională unică. Programul va implica o adevărată implicare în creșterea unei turme mixte formate din două rase autohtone valoroase: oaia Karakachan și capra de munte cu păr lung.

Obiectivul fundamental al acestei inițiative este protejarea și conservarea raselor autohtone, pe care organizatorii le consideră un tezaur național viu. Aceste rase sunt strămoșii predecesorilor lor sălbatici și sunt înzestrate cu cele mai prețioase calități și trăsături, făcându-le rezistente în fața condițiilor de trai dificile și furnizând hrană nutritivă oamenilor.

În Bulgaria, rasele autohtone de animale devin tot mai rare, iar comunitățile de fermieri care le cresc sunt din ce în ce mai mici. În particular, oaia Karakachan, care are rădăcini în perioada tracică, se dovedește a fi rezistentă la boli, condiții climatice aspre și infecții. Aceasta și capra de munte cu păr lung joacă un rol crucial în menținerea echilibrului ecologic în regiunile muntoase ale țării.

O astfel de inițiativă aduce în prim-plan importanța conservării tradițiilor pastorale și a diversității biologice. Academia de Ciobani Po Todorovi Koshari nu numai că pregătește viitorii păstori, dar contribuie și la salvarea unui patrimoniu valoros de rase autohtone care alcătuiesc o parte importantă din bogăția naturală și culturală a Bulgariei.

Publicitate