S-a descoperit cea mai veche reprezentare a lui Dumnezeu, de acum 3000 de ani

Cele mai vechi reprezentări ale „chipului lui Dumnezeu“ şi ale calului său a fost identificate de un arheolog.

Potrivit stiripesurse.ro, teoria se bazează pe Vechiul Testament pentru a afirma că trei statui din argilă, vechi de 3.000 de ani, îl reprezintă pe Yahve, adică Dumnezeu în Biblia ebraică. O „identificare nefondată”, potrivit altor cercetători, scrie Le Figaro.

Aceste statui din argilă, descoperite în Israel, ar putea fi ele cea mai veche reprezentare a chipului lui Dumnezeu monoteist? Afirmaţia este a lui Yosef Garfinkel, arheolog şi profesor la Hebrew University.

Pentru a-şi susţine teoria, el invocă faptul că aceste trei figurine, vechi de aproape 3.000 de ani, au fost descoperite în apropiere de statui de cal, într-un lăcaş de cult. În Biblie, Dumnezeu este înfăţişat pe cal.

Unul dintre capete a fost descoperit acum 10 ani, în situl Khirbet Qeiyafa, la aproximativ 30 de kilometri de Tel Motza, locul unde Shua Kisilevitz şi Oded Lipschits au găsit anul acesta celelalte două figurine.

Ele reprezintă un bărbat cu barbă, al cărui cap cu creştetul aplatizat are o coroană. Trăsăturile sale sunt proeminente şi urechile găurite.

În urma acestei descoperiri, Yosef Garfinkle se întreabă dacă aceste capete în argilă fac parte din acelaşi ansamblu, în reprezintă pe Dumnezeu, şi dacă da, pe care?

Ipoteza lui Yosef Garfinkel a fost respinsă de mai mulţi arheologi care au afirmat că era strict interzis în acea epocă să-l reprezinţi pe Dumnezeu.

Publicitate