S-a stabilit data la care UE va interzice sobele pe lemne în România!

În urma solicitării Uniunii Europene de reformare a sistemului de încălzire, România se angajează să renunțe la sobele tradiționale pe lemne, în favoarea tehnologiilor eficiente energetic, cu pompe de căldură ca principală opțiune.

Această decizie face parte din eforturile pentru atingerea obiectivelor de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.

Publicitate

Potrivit informațiilor obținute de la Antena3 CNN, România trebuie să crească ponderea surselor regenerabile până în 2030 la peste 32%, iar până în 2050 să se apropie de 35%. Pompele de căldură sunt considerate esențiale pentru această tranziție către o energie mai curată și sustenabilă.

În acest sens, Comisia Europeană subliniază importanța pregătirii a sute de mii de instalatori noi în Europa, necesari pentru instalarea și întreținerea acestor noi tehnologii. De asemenea, cel puțin jumătate dintre instalatorii existenți vor trebui recalificați pentru a lucra cu pompele de căldură.

Pompele de căldură reprezintă o alternativă ecologică, deoarece nu produc căldură prin arderea combustibililor fosili, ci utilizează căldura naturală disponibilă în mediu. Ele extrag căldura din aerul exterior sau din apele de suprafață și o transferă în interior pentru încălzirea încăperilor, sau pot răci încăperile extrăgând aerul cald și evacuându-l în afara clădirii.

Această schimbare va aduce beneficii semnificative în lupta împotriva schimbărilor climatice, însă se preconizează că eliminarea centralelor care folosesc combustibili fosili va avea un impact direct asupra consumatorilor români. Pentru a facilita introducerea acestor tehnologii ecologice, sunt planificate alocări de fonduri europene.

Publicitate