”S-au infectat, i-am salvat, dar ei nu cred că au fost bolnavi de Covid. M-au lăsat mască!”

Într-un interviu acordat Hotnews.ro, dr. Virgil Musta, șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara (spital Covid), dezvăluie situații incredibile prin care a trecut, ca medic, în perioada pandemiei.

Dr. Musta e intrigat de nebunia la care s-a ajuns: nu doar că mulți oameni neinfectați sau bolnavi asimptomatici spun că nu cred în existența Covid-19, dar o astfel de gândire se întâlnește chiar și la unii bolnavi care s-au vindecat!

„Lupta nu va fi câștigată în spitale, ci în afara spitalelor!”

„Am avut și pacienți care s-au îmbolnăvit, i-am salvat, dar mi-au spus că ei nu cred că au fost bolnavi de coronavirus. M-au lăsat mască! Înțeleg că sunt unii care până să se îmbolnăvească spun că nu există virusul.

Publicitate

Dar după ce au trecut prin boală, să spună că ei nu cred că au avut Covid, că cine știe ce altă boală… Eu sunt convins că pacienții aceia erau foarte influențabili de anumite curente și o anumită parte a mass-media.”

„Rata de transmitere este mai mică, ceea ce este un lucru îmbucurător. Pentru că în viteza cu care creștea numărul de cazuri noi acum câteva săptămâni, în foarte scurt timp se putea depăși capacitatea spitalelor. Iar problema cea mai mare nu era neapărat a spitalelor în general, ci a Terapiilor Intensive, care riscau să nu mai aibă locuri pentru cazuri severe și critice.”

„Eu am speranța că lumea a început să înțeleagă. Am văzut și o statistică: 75% din oameni înțeleg că este pandemie și că e nevoie să respectăm niște reguli. Asta îmi dă speranța că, la un moment dat, când lumea va vedea în ce situație suntem, se vor menține regulile, astfel încât să nu ne mai îmbolnăvim.”

 „Este puțin probabil ca lupta să fie câștigată în spitale. În primul rând, ea va fi câștigată în afara spitalelor. La începutul pandemiei am văzut cum sistemele de sănătate din alte țări au fost copleșite, au murit oameni, iar un număr foarte mare de oameni rămâneau în afara spitalelor, pentru că nu mai aveau unde să se interneze, din cauză că unii dintre ei nu au avut grijă să nu se îmbolnăvească.”
„În această luptă, care este o luptă de durată cu virusul, cheia este să prevenim îmbolnăvirea. Să prevenim până când vom avea soluții mai bune terapeutic. Până când va veni un vaccin, un tratament. Chiar dacă lumea se va îmbolnăvi, cheia este să se îmbolnăvească progresiv. Eu am considerat că aceasta este, de fapt, tactica pe care ar trebui s-o aplicăm.”

„Pe moment, ținem sub control, dar spitalul este în permanență plin. Zilnic se internează 3, 4, 5, 10 cazuri noi și externăm formele ușoare și asimptomaticii. La noi rămân doar formele severe. Dacă sunt forme ușoare și nu au posibilitatea să se trateze la domiciliu, îi izolăm la Spitalul Militar și la Spitalul CFR.”

„Există o regulă a epidemiologiei care spune că, pentru a opri o pandemie, e nevoie de imunizarea în masă a peste 70% din populație. Dacă faceți calculul, dacă 70% din populație se îmbolnăvește, iar conform statisticilor actuale, rata de deces este de 5%, gândiți-vă câte decese vom avea. Și atunci, noi trebuie să avem grijă să nu se întâmple lucrul acesta.”

Publicitate