SC Publiserv SA, prinsă cu o grămadă de ilegalități de către controlul Curții de Conturi!

Curtea de Conturi a făcut un control la primăria Municipiului Piatra-Neamț în perioada mai-iulie 2022, iar sinteza cu principalele abateri și încălcări ale legii se întinde pe 30 de pagini.

Structura centrală a Curții de Conturi ne-a trimis pe adresa redacției acest Raport, pe care vi-l vom prezenta pe parcursul mai multor episoade.

Publicitate

Zilele trecute am scris despre angajări suspecte la Primăria Municipiului Piatra-Neamț, iar o parte din consilierii personali ai primarului Carabelea au primit salarii mai mari prin încălcarea Legii.

Astăzi vorbim despre un alt subiect descoperit de controlul Curții de Conturi și care a dus la prejudicierea bugetului local, în prim-plan fiind SC Publiserv SA: subcontractări dubioase, tratament preferențial, contracte eronate și atribuiri de lucrări ilegale, fără licitație.

Înainte de a vă prezenta ilegalitățile găsite în urma controlului, vă amintim că la conducerea SC Publiserv SA este Marius Ghineț, coleg de partid al primarului Carabelea.

Ghineț a fost în centrul unui scandal național după ce PNL- filiera Cozmanciuc l-a numit director la Spitalul Județean Piatra-Neamț în plină pandemie, deși nu se remarcase pe plan profesional decât prin administrarea propriei firme de pompe funebre.

Curtea de Conturi face referire la contractul de concesiune dintre primăria municipiului Piatra-Neamț și SC Publiserv SA, prin care o serie de reparații ale infrastructurii au fost încredințate societății respective.

În urma verificării modului în care au fost respectate clauzele contractului de concesiune, a rezultat că situațiile de lucrări prezentate spre decontare de SC Publiserv SA nu sunt însoțite de documente justificative care să cuprindă prețurile la materialele puse în operă.

SC Publiserv SA a beneficiat de facturarea anumitor sporuri care nu sunt acordate și altor societăți comerciale cu care primăria lucrează, rezultând un tratament preferențial pentru Publiserv.

S-a constatat faptul că situațiile de lucrări analizate au fost supraevaluate cu suma de 135.900 de lei, la care se adaugă majorări de întârziere în cuantum de 14.920,31 lei.

Practic, toate lucrările executate pentru refacere și amenajare parcări, refacere covor asfaltic pe anumite străzi în care circulația a fost închisă sau restricționată, lucrări de întreținere pluvială, lucrări privind siguranța circulației- montare indicatoare, au avut aplicate aceste sporuri cu încălcarea reglementărilor legale în vigoare sau vreo justificare din partea S.C Publiserv S.A.

Concluzia a fost aceea că aceste avantaje financiare au fost aprobate de către primărie prin eludarea legii.

O parte din banii de investiții din oraș se scurg către colegi de partid ai primarului Carabelea!

Publiserv SA primea comenzi de la primărie și le subcontracta unor firme de casă, ”abonate” la banul public

Inspectorii Curții de Conturi au verificat o lucrare care s-a presupus că ar fi fost executată de SC Publiserv: ”rigolă deschisă, rigolă carosabilă și rigolă pluvială pe strada Humăriei din Piatra Neamț”.

Publiserv a emis factura aferentă lucrării în valoare de 145.950,35 lei, iar în urma analizei documentelor s-a constat că această lucrare nu a fost executată de SC Publiserv SA, ci a fost subcontractată de aceasta către SC Termo Plus SRL (o societate abonată la banul public de mulți ani).

Comparând cele două situații de lucrări, respectiv situația de lucrări decontată de primărie către SC Publiserv SA, cu situația de lucrări decontată de S.C Publiserv S.A către S.C Termo Plus SRL, s-a constat că valoarea facturată a fost majorată nejustificat cu 15.090,75 lei, la care se adaugă majorări de întârziere de 2.263,61 lei.

O altă situație asemănătoare de ”cedare de lucrări” prin subcontractare a fost aceea a ”amenajării podețe profil tip C pentru circulația rutieră Lunca Bistriței cartier Văleni (drum existent necirculabil)”.

SC Publiserv SA a emis două facturi aferente pentru această lucrare, în valoare de 336.819,78 lei. În urma controlului s-a constatat că aceste lucrări nu a fost executate de Publiserv SA, ci au fost subcontractate de aceasta tot către SC Termo Plus SRL. 

Comparând situațiile de lucrări decontate de primărie către SC Publiserv SA, cu
situațiile de lucrări decontate de S.C Publiserv S.A către S.C Termo Plus SRL, se constată că valoarea facturată a fost majorată nejustificat cu suma de 37.025,54 lei, la care se adaugă majorări de întârziere în sumă de 5.564,63 lei.

Se mai constată că SC Publiserv SA nu a atașat la situațiile de lucrări documentele justificative aferente prețului materialelor puse în operă și nici documente care să ateste calitatea lucrărilor executate, conform art. 17 din contractului de concesiune.

Un alt lucru grav, făcut cu acordul primăriei, a fost acela că din analiza comenzilor transmise spre execuție către SC Publiserv SA cât și proceselor verbale de recepție într-o singură etapă, se constată că documentele au un caracter formal, întrucât nu cuprind cantități de lucrări ce trebuie sau sunt executate, limitele valorice ale lucrărilor, informațiile minime necesare lansării unei comenzi ferme, lăsând la libera alegere a prestatorului cantitatea de lucrări ce va fi executată, valoarea acesteia și termenul de execuție.

De ce Administrația Carabelea ascunde pe ce cheltuie primăria banii? Ce nu trebuie să știe pietrenii?

Majoritatea proceselor verbale de recepție nu erau datate și nu aveau inserate cantitățile de lucrări recepționate, ceea ce face imposibilă stabilirea exactă a datei când aceste lucrări au fost executate și recepționate și a cantităților de lucrări recepționate.

De asemenea, s-a constatat că la nivelul entității nu există completată la zi cartea tehnică a străzilor și nici o bancă de date tehnice care să fie actualizată la fiecare intervenție asupra străzilor.

Probabil acesta este unul din ”secretele” asfaltării de două ori în acte al aceluiași drum.

SC Publiserv SA a încasat banii de la primărie pe toată comanda, dar a balastat mai puțin decât trebuia

Primăria a solicitat SC Publiserv SA refacerea drumului, evacuare depuneri inundații pe strada Lunca Bistriței, între strada Pârâului și str. Ghe. Asachi.

SC Publiserv SA a efectuat balastarea, primăria a recepționat lucrarea, din care rezultă o lățime de 6 m pe porțiunea de drum de 120 ml situat între două pârâuri și lățime de 7 m pe
o poțiune de 305 ml și pe un drum lateral de 26 ml, în total rezultând o suprafață de 3.037 mp.

În urma vizitei în teren a inspectorilor Curții de Conturi, a rezultat că între cele două pârâie lățimea drumului este variabilă, dar nu depășește 5 m, iar după al doilea pârâu, nu depășește 6 m.

Astfel, s-au calculat diferențe, rezultând faptul că pe suprafața de 451 mp balastarea nu este executată. Pentru suprafața neexecutată a rezultat valoarea de 26.116,56 lei plătită pentru lucrări neexecutate, sumă de care a fost prejudiciat bugetul primăriei.

Pentru lipsirea bugetului de aceste sume, s-au calculat majorări de întârziere pentru imobilizarea fondurilor bugetare, în perioada iulie 2021 – iulie 2022, în valoare de 3.395,15 lei.

Au ”băgat în plus kilometri”

Și ca să vedeți că nesimțirea e acasă la ea la SC Publiserv SA, inspectorii au descoperit că în cazul lucrării ”Refacere parcare Petrodava”, s-a supraevaluat articolului de deviz ”transport rutier materiale, semifabricate cu autotractor pe pneuri cu remorcă”, de la 3 km la 10 km, pe aceeași distanță.

Drept pentru care s-a procedat la recalcularea acestui articol de deviz, suma decontată în plus de primărie fiind de 14.245,62 lei, la care se adaugă majorări de întârziere de 1.709,47 lei. 

Urmare auditării situației de lucrări pentru lucrarea ”Reparații covor asfaltic strada Bistriței”, s-a constatat supraevaluarea situației de lucrări cu suma de 91.409,42 lei, la care se adaugă majorări de întârziere în sumă de 8.226,85 lei.

La un număr de străzi la care Publiserv a lucrat, a fost menționată cantitatea de material pus în operă fiind de 26.754 mp, față de 22.440 mp cantitate ieșită din gestiune.

Pentru articolul DB12B1 – Strat de legătură (binder) de criblură executată la cald cu așternere mecanică a rezultat o diferență în plus de 41.947,09 lei, ceea ce reprezintă 148,68 tone material.

 

În concluzie, s-a constatat faptul că, bugetul municipiului Piatra Neamț a fost prejudiciat cu suma de 320.540,91 lei, la care se adaugă majorări de întârziere de 36.107,22 lei. Cine va plăti prejudicierea bugetului local și din buzunarul cui? Ghiciți dumneavoastră…

disclaimer

Publicitate