Scandal în instanță: tatăl a cerut returnarea pensiei alimentare, pe motiv că fiul s-a lăsat de facultate!

Un incident neobișnuit a avut loc pe holurile Curții de Apel Iași, unde un tată și fiul său s-au încăierat din cauza unei dispute privind pensia alimentară, relatează Ziarul de Iași.

Conflictul a izbucnit după ce tatăl, Dan P., a solicitat returnarea banilor plătiți ca pensie alimentară, susținând că fiul său, Cristian, nu își mai continuă studiile.

Conform legislației în vigoare, părinții sunt obligați să contribuie în mod egal la creșterea și educarea copiilor. În caz de divorț, părintele care nu are custodia copilului este obligat să plătească pensie alimentară până la majoratul copilului. Dacă acesta continuă studiile după vârsta de 18 ani, pensia se poate prelungi până la finalizarea acestora, dar nu mai târziu de 26 de ani.

În 2018, Judecătoria a decis că Dan P. trebuie să plătească pensie alimentară fiului său, sentință rămasă definitivă în septembrie 2020. După ce nu a achitat suma datorată, s-a ajuns la executarea silită, fiind reținuți 27.000 lei. Dan P. a aflat ulterior că fiul său a fost exmatriculat de la două facultăți din cauza absențelor și neprezentării la examene. Considerând că fiul său nu mai era student după iunie 2019, Dan P. a cerut returnarea a 21.400 lei, pensia plătită suplimentar.

Judecătoria a respins cererea tatălui, considerând-o nefondată, deoarece documentele indicau că tânărul era încă student în perioada în care pensia a fost plătită, chiar dacă ulterior s-a retras de la studii. Astfel, pensia era datorată până în martie 2021, când Cristian figura oficial ca student.

Contestând această decizie, Dan P. a argumentat că fiul său nu a urmat cursurile și nu a promovat niciun examen. Totuși, judecătorii Tribunalului au menținut sentința Judecătoriei, susținând că statutul de student nu depinde de prezența la cursuri.

Dosarul a ajuns acum la Curtea de Apel, care urmează să decidă asupra recursului declarat de Dan P. Între timp, tensiunile dintre tată și fiu au escaladat, culminând cu o încăierare pe holurile instanței. Decizia finală a Curții de Apel va clarifica situația controversată dintre cei doi.

Publicitate