SCANDAL la un spital unde activitatea medicilor e supravegheată cu brățări electronice!

Un sistem de monitorizare a angajaților, unic în România, a încins spiritele la Spitalul Municipal din Timișoara. Medicii, asistentele şi infirmierele ar urma să poarte asupra lor un dispozitiv electronic. 

Conducerea Spitalului Municipal Timișoara a introdus un sistem de monitorizare electronică a personalului. Acesta presupune ca medicii și asistentele să poarte o brățară electronică, cu ajutorul căreia munca lor să poate fi controlată.

Publicitate

Sistemul ar fi trebuit deja să fie funcțional. Cu toate acestea, aplicarea lui a fost amânată. Momentan a fost montată pe holuri aparatura necesară monitorizării personalului medical. Pe de cealaltă parte, sindicatul reclamă ilegalitatea demersului.

Acest sistem va monitoriza prezenţa la locul de muncă a personalului, respectiv când vin, cand pleacă. În plus, unde merge, dacă are program operator, dacă desfăşoară activităţi, de câte ori intră în salon, la patul bolnavului”, explică Daniel Malița, managerul Spitalului Municipal Timișoara.

„În condiţiile în care unii medici au unul – doi pacienţi externaţi pe lună, normal că nu o să le convină să le poarte. Vreau să îşi facă meseria pentru care îşi iau salariul, nu se poate să vii o oră pe zi la lucru sau deloc.

Costul de monitorizare este de 70 de lei per persoană pe lună, dacă sistemul îşi dovedeşte eficienţa îl vom păstra. Vrem să mobilizăm personalul să îşi facă treaba”, a declarat managerul Spitalului Municipal din Timişoara, Daniel Maliţa, pentru publicaţia pressalert.ro.

Condica de prezență în format clasic nu va dispărea complet, însă va fi dublată de astfel de dispozitive, care vor fi implementate pentru început în 8 din cele 24 de secţii ale Spitalului Municipal din Timişoara. Împreună cu receiverele, care au fost deja montate pe tavan, au rolul de a monitoriza activitatea medicilor şi de a măsura viteza de reacţie.

Ideea conducerii spitalului nu este văzută cu ochi buni. Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa” nu înţelege scopul acestor dispozitive:

„Cu ce ajută înregistrarea electronică a prezenţei sau traseului unui angajat prin spital, dacă acest sistem de monitorizare nici nu se substituie sistemului de pontaj, sigurul cu valoare legală, ci îl dublează?

Cât de relevantă este înregistrarea vitezei de reacţie a unui medic, dacă paturile pacienţilor nu sunt dotate cu butoane de panică, prin care să se poată solicita rapid ajutorul unui cadru medical?”

Mai bine de 30 de doctori au anunţat, revoltaţi, că nu vor purta sistemul de monitorizare, informează observatornews.ro.

„Medicii, colegii mei, nu sunt de acord. Noi vom acţiona în instanță conducerea spitalului,dacă se insistă să purtăm aceste brățări. Nu există nicio bază legală să fim monitorizați în acest fel. Este umilitor pentru noi”, spune Olimpia Oprea, medic, sindicat „Materna”.

Nu toţi angajaţii sunt însă împotriva dispozitivelor: „Nu ne împiedică cu ceva aparatele. Noi tot venim la lucru, ne ştim programul”, este de părere un medic. „Nu am nimic de obiectat. E ok adică. Cred că nu ar avea de ce să ne încurce”, spune un altul.

Publicitate