Sebastian Burduja vrea ca autorii de graffiti să fie pedepsiți la fel ca tâlharii sau violatorii!

Deputatul PNL Sebastian Burduja, ministru al Digitalizării a elaborat o propunere legislativă prin care autorii desenelor de tip graffiti ar urma să facă pînă la șapte ani de închisoare.

Legea a fost respinsă zilele trecute de Senat, iar în cursul zilei de ieri a fost trimisă la Camera Deputaților (vezi aici expunerea de motive).

Publicitate

Fără a contesta efectele negative, cel mai adesea, ale artei stradale practicate de tineri teribiliști, ni se pare mult exagerată ideea trimiterii lor în pușcărie alături de tîlhari, violatori, ucigași și alți de autori de fapte sancționabile cu pînă la 7 ani, scire jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob pe inpolitics.ro.

Burduja propune prin lege modificarea art.253 din Codul penal, care prevede închisoare pînă la 5 ani pentru ”Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia ori împiedicarea luării măsurilor de conservare sau de salvare a unui astfel de bun, precum şi înlăturarea măsurilor luate”.

Conform deputatului PNL, pedeapsa ar trebui să ajungă la 7 ani de închisoare, dacă bunurile afectate aparțin patrimoniului cultural.

Trebuie spus că în Codul penal nu se vorbește de desene tip graffiti, ideea de distrugere vizînd, în mod cert, acțiuni mult mai ample decît mîzgălirea pereților, altfel, în interpretarea lui Burduja, 7 ani de închisoare ar merita și un bețiv care urinează pe gardul unei clădiri. Pentru graffiti, există legea 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, care prevede că desenele pe garduri și clădiri constituie contravenție și se sancționează cu amendă.

În expunerea de motive a propunerii sale legislative, însă, Burduja vorbește în clar despre graffiti și nevoia sancționării drastice a celor care le fac pe diverse clădiri. Un exemplu de asemenea graffiti care a produs supărarea deputatului liberal e oferit chiar de el, mai precis pictarea pereților casei memoriale Ionel Brătianu din București.

Deocamdată, pe lîngă votul negativ din Senat, legea lui Burduja a primit aviz negativ și de la Consiliul Economic și Social, care a apreciat că pedeapsa e disproporționată în raport cu natura faptei și introduce o diferențiere între public și privat, mai notează jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob.

Sebastial Burduja s-a remarcat și prin inițierea unei legi controversate, privind achizițiile publice. El, alături de alți parlamentari PNL și PSD, voiau simplificarea legislației achizițiilor publice pentru implementarea PNRR, care ar lăsa la mâna primarilor și președinților de consilii județene miliarde de lei din noul PNDL.

Se dorea de fapt modificarea pragului până la care instituțiile publice din România pot încredința direct contracte pentru realizarea unor lucrări.

Propunerea inițiatorilor este ca acest prag să crească de la 450.000 de lei, cât este în prezent, la 5 milioane de lei. Ar fi o creștere de zece ori, care ar da mână liberă primarilor și președinților consiliilor județene să atribuie direct, după bunul plac, proiectele pe care le au în derulare.

*fotografiile au caracter ilustrativ

Publicitate