Secretar în Ministerul Sănătății: „Două săptămâni de carantină naţională ar face minuni”

Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, crede că o carantină națională de două săptămâni ar reduce semnificativ numărul infectărilor, însă admite că aceasta ar fi „o decizie dificilă și care ar fi cu siguranță greu acceptată de populație”.

Declarația vine la câteva zile distanță de o alta, prin care îi îndeamna pe români să evite cumpărăturile zilnice și să să achiziționeze alimente doar o dată pe săptămână. În acest context a dat exemplul mamei sale, care ”merge sau mergea în fiecare zi să-și ia o bucățică de ceva de la magazin, mai mult pentru partea de socializare.”

Astăzi, Secretarul de stat în Ministerul Sănătății a declarat: „Perioada de incubație a virusului este de două săptămâni, ceea ce înseamnă că dacă timp de maximum două săptămâni nu se transmite virusul, el se poate stopa. Două săptămâni de carantină ar face minuni”, a spus Andreea Moldovan la DigiFM.

Ea a arătat că o carantină la nivel național ar fi dificil de acceptat psihologic de către populație, dar ar reduce semnificativ numărul infectărilor. „Este o decizie dificilă și care ar fi cu siguranță greu acceptată, în primul rând de către populație, pentru că ne e teamă de constrângeri și de limitări și înțeleg asta.

În al doilea rând, într-adevăr sunt sectoare care trebuie să funcționeze mai departe. Repet, cred că depinde de fiecare dintre noi, nu trebuie ca niște lucruri să fie impuse, suntem deja la un an de pandemie, nu mai este ceva nou și necunoscut cum era acum un an”, a conchis secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Un lockdown la nivel național a fost respins în repetate rânduri de autorități, care au insistat că măsurile locale sunt cele mai bune pentru această etapă a pandemiei. Timișoara a fost singurul mare oraș care a intrat în carantină în valul al treilea al pandemiei, în rest fiind adoptate măsuri precum carantina de noapte de la ora 20 sau închiderea mai devreme a magazinelor.