Șeful Protecției Mediului: ”E plin de maşini GPL în parcările subterane, desi accesul lor e interzis”

Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Laurențiu Alexandru Păștinaru, a emis un apel puternic către administratorii parcărilor, cerându-le să ia măsuri pentru a asigura respectarea interdicției privind accesul mașinilor echipate cu instalație GPL în parcările subterane.

Această măsură vine în urma preocupărilor privind siguranța și prevenirea accidentelor grave, potrivit informațiilor oferite de News.ro.

Publicitate

„Este interzisă folosirea parcărilor subterane de către vehiculele cu instalație GPL, dar deținătorii acestor spații merg pe încredere și consideră că doar prinzând această interdicție în Regulamentele de parcare nu au nicio răspundere în cazul unui accident nefericit”, a declarat Laurențiu Alexandru Păștinaru într-un comunicat de presă.

Președintele ANPM a subliniat că parcările subterane sunt pline de mașini echipate cu GPL, în ciuda interdicției clare. „Nu sunt controale.

Sigur, poate unora li se va părea o muncă, o cheltuială sau o responsabilitate în plus, dar consider că ar fi un gest de normalitate să le amintească mai mult utilizatorilor parcării de această interdicție, prin anunțuri cât mai vizibile și chiar prin verificări aleatorii.

Fac un apel către administratorii parcărilor: luați măsuri pentru respectarea interzicerii accesului mașinilor GPL în subteran, pentru a preveni eventualele accidente!”, a adăugat el.

Laurențiu Alexandru Păștinaru a subliniat importanța acestei interdicții, evidențiind pericolele potențiale asociate mașinilor echipate cu instalații GPL în parcările subterane. „În cazul mașinilor echipate cu astfel de instalații, unul din cele mai importante pericole este degajarea accidentală de gaz din sistemul mașinii.

Dacă în aer liber gazul s-ar dispersa mult mai ușor datorită curenților, în parcările subterane lucrurile nu stau la fel. Gazul petrolier lichefiat este mai greu decât aerul și, prin urmare, rămâne ca un nor invizibil și inflamabil, în garaj, în cazul unei scurgeri în sistemul de combustibil, spre deosebire de metan, de exemplu, care este mai ușor decât aerul și se ridică și este evacuat prin sistemul de ventilație”, a explicat președintele ANPM.

Această avertizare vine în urma tragediei de la Crevedia, în care au avut loc două explozii la o stație GPL care funcționa ilegal. Patru persoane au murit, iar peste 50 au fost rănite în urma acestor explozii. În consecință, în ultima săptămână, 12 stații de GPL au fost închise în urma controalelor extinse anunțate de Guvern.

Agenția Națională pentru Protecția Mediului își continuă eforturile de a informa și sensibiliza administratorii parcărilor și deținătorii de mașini echipate cu instalații GPL cu privire la pericolele asociate utilizării acestor vehicule în parcările subterane, în scopul prevenirii unor evenimente tragice similare cu cele de la Crevedia.

Publicitate