Singura soluție pentru a scăpa definitiv de PSD: vot în două tururi la locale

Ultimile alegeri, cele europarlamentare și prezidențiale au pus în genunchi PSD-ul, dar asta nu înseamnă că acesta nu se va ridica la un moment dat.

Este greu de crezut că social-democrații se vor reforma în vreun fel, ci mai degrabă vor sta în expectativă, pândind fiecare greșeală a guvernului liberal.

Să nu uităm că PSD are aproape 1700 de primari, iar alegerile locale din vara anului viitor vor fi total diferite de ceea ce a fost la prezidențiale.

Singura lovitură care ar putea să îngroape PSD pe termen lung este aceea a votului în două tururi la locale. Acest tip de vot le va dărâma baza partidului, care astăzi este formată din organizațiile locale din jurul primarilor.

Președintele Klaus Iohannis a declarat de curând că este susținătorul alegerilor în două tururi pentru primari și al alegerii președintelui Consiliului Județean din rândul consilierilor.

Logica este simplă. În turul doi vor ajunge una din următoarele variante de candidați/partide:

PNL cu PSD

PNL cu USR-PLUS

USR-PLUS cu PSD

În cazul în care în turul doi ajung candidații PNL cu cei ai PSD, în mod normal și firesc, USR-PLUS va acorda voturile liberalilor, iar PSD va pierde competiția.

În cazul în care în turul doi ajung candidații PNL cu cei de la USR-PLUS, PSD va fi eliminat din start iar primar va ieși unul din cei doi candidați, fie PNL, fie USR-PLUS.

În cazul în care în turul doi ajung candidații USR-PLUS cu cei ai PSD, liberalii vor acorda votul useriștilor, iar PSD va fi, și de această dată, pierzător.

În mod firesc, la nivel central va fi semnat un protocol de colaborare între PNL și USR-PLUS în vederea susținerii candidaților intrați turul al doilea, iar șansele sunt maxime ca PSD să obțină sub 10% primării la nivel de țară.

Calculele sunt la fel și la funcția de președinte al Consiliului Județean, unde liberalii și cei din alianța USR-PLUS se vor susține reciproc, împreună putând să facă o majoritate lejeră.

PSD poate fi îngenunchiat complet dacă le dispar cei 1700 de primari câți au în prezent, și odată cu ei, baza solidă a electoratului social-democrat.

Altfel, este o chestiune de luni până când vor începe să se regăsească, să se regrupeze și să devină din nou o forță. Iar când vor reveni, nu le va mai sta nimic și nimeni în care.

 

 

Publicitate