Singurul președinte de C.J. din țară, profesor la școala de activiști comuniști „Ştefan Gheorghiu“

Fost profesor la academia comunistă „Ştefan Gheorghiu“, Ion Asaftei a preluat conducerea Consiliului Județean Neamț, înlocuindu-l pe Arsene, care a fugit din țară după condamnarea pentru corupție.

Ion Asaftei, în vârstă de 70 de ani, este în momentul de față șef interimar al Consiliului Județean Neamț, înlocuindu-l pe Ionel Arsene, fostul președinte demis după condamnarea sa pentru infracțiuni de corupție.

Publicitate

La ședința respectivă, consilierii județeni liberali, minoritari în legislativ, nu au participat. Noul președinte interimar a fost ales de către majoritatea PSD – PMP, iar Adrian Păduraru a fost desemnat vicepreședinte al CJ Neamț, care îl are alături Dragoș Chitic, caree mai nou a devenit traseist politic cu acte în regulă, migrămd la PSD, după ce a fost, pe rând, în PNL, PDL, PMP, PNL, și PSD.

Cu o carieră variată, Ion Asaftei a fost vicepreședinte al CJ Neamț între 2016 și 2020, iar acum este președintele Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Neamţ. În trecut, el a lucrat ca strungar în perioada comunistă, a absolvit Facultatea de Drept și deține un master în Științe Europene.

Ioan Asaftei este unul din personajele politice care vine cu un bagaj de cunoștințe, experiențe și relații construite în perioada comunistă a României.

Multe din aceste ”calități” enumerate mai sus l-au făcut pe tânărul Ioan Asaftei, dulgher și mai apoi strungar în cadrul Întreprinderii Mecanice de Utilaj Chimic Bucureşti, în anii ’70, să aibă mai apoi o ascensiune atât politică, cât și economică sau administrativă.

Ce-i drept, studiile au fost terminate cam târziu, liceul la 22 de ani și Facultatea de Drept la 32 de ani, dar acest lucru nu l-a oprit să fie unul din lectorii Academiei de Științe Social Politice „Ștefan Gheorghiu”, la catedra căreia nu ajungea oricine să predea.

Aici erau pregătite studii și expertize pentru organele de conducere de partid și de stat la nivel central (CC al PCR, Consiliul de Miniștri, Ministerul de Externe, ambasade etc.).

De acolo ia avânt cariera lui Ion Asaftei. Obține un atestat în  limba franceză, eliberat de Centre de Cooperation Culturelle et Sociale, Cannes, France, în anul 1984. Urmează absolvirea masteratului cu specializarea ”Studii Europene” în cadrul Universității de Petrol-Gaze din Ploiești, iar mai apoi pune bazele afacerii ”Hanul Răzeșilor” din comuna Tupilați.

Un aspect interesant al carierei sale este legătura cu academia comunistă „Ştefan Gheorghiu“, unde a fost profesor. Această instituție pregătea cadrele pentru regimul totalitar ceaușist. După 1990, Ion Asaftei s-a întors în Neamț, deschizând „Hanul Răzeșilor“ la Tupilați, unde a fost oaspete frecvent al lui Călin Tăriceanu, fost premier și lider PNL.

„Am crescut cu convingerea că sângele de răzeș mă obligă să fiu demn, să ascult glasul durerii și al neputinței, să încerc să las ceva durabil în urma mea, care să ducă mai departe nemurirea numelui de Asaftei“, a declarat Ion Asaftei pe pagina sa personală de internet.

Noul șef interimar al CJ Neamț promite să aducă dezvoltare și modernizare în județ, având în vedere experiența sa vastă și angajamentul față de comunitate.

sursa foto: ziarpiatraneamt.ro

Publicitate