Situație ciudată: preoții au început să ceară adeverințe medicale ale bebelușului pentru a oficia botezul!

O nouă problemă a stârnit dezbatere în comunitatea medicală și religioasă din România, după ce Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, a dezvăluit că a primit o solicitare inedită: să elibereze o adeverință medicală pentru a atesta că un sugar este sănătos, în vederea botezului.

Această situație a ridicat întrebări cu privire la implicarea medicilor de familie în riturile religioase și interacțiunea dintre sectorul medical și cel religios.

Conform declarațiilor medicului Sandra Alexiu, solicitarea i-a fost adresată pentru a susține necesitatea botezului unui sugar. Cu toate că mulți se așteaptă ca medicul de familie să se implice în asigurarea sănătății pacienților, cererea pentru o adeverință medicală pentru un ritual religios a adus surprindere și neîncredere.

Această practică a fost confirmată prin prezentarea unei adeverințe drept exemplu, care s-a încheiat cu mesajul „Doamne ajută”.

În replică, Sandra Alexiu a exprimat îngrijorarea sa față de birocrație și amestecul neașteptat al acestor două domenii, medical și religios. Într-o postare pe rețelele de socializare, medicul a criticat faptul că medicii de familie sunt implicați în astfel de cerințe și a subliniat contradicția dintre această practică și reglementările generale de protecție a datelor personale (GDPR).

„Mai urmează ca părintele să recomande pacienților să se mute la un medic de familie care e mai binevoitor cu adeverințele. Eu acum ce să fac, să îi recomand să schimbe preotul?! Cât e adânc e întipărită în ADN gena birocrației în țara asta?”, a subliniat cu frustrare președinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov.

Această controversă aduce în prim-plan nu doar dilema în ceea ce privește responsabilitățile medicilor de familie și interacțiunea cu instituțiile religioase, dar și discuții despre posibile schimbări în legislația sau reglementările care ar putea clarifica și delimita mai bine domeniile de competență.