Șobolanii dau atacul: un tânăr a fost mușcat de picior în centrul Capitalei

Am văzut şobolani în parcuri, pe străzi, ba chiar şi în vitrinele supermarket-urilor din Bucureşti. Dar să atace oameni pe stradă, până azi nu am auzit. Şi, totuşi, s-a întâmplat. Chiar în centrul Capitalei, ziua în amiaza mare, un exemplar a muşcat un tânăr de picior.

Pentru că deratizarea a întârziat cu jumătate de an, populaţia de rozătoare ar fi ajuns la aproape două milioane. Adică un şobolan pentru fiecare bucureştean, notează observatornews.ro.

Tânărul mușcat de șobolan: Am ieșit să-mi ridic comanda dată de pe telefon. Eram cu băiatul de la firma respectivă. În momentul ăla am simțit într-adevăr ceva pe picior, o mușcătură foarte, foarte dură.

Când s-a uitat în jos, tânărul a rămas mască. Un șobolan tocmai îşi înfipsese dinţii prin încălţăminte. Şocul a fost cu atât mai mare cu cât atacul a avut loc ziua, într-o zonă extrem de circulată chiar din centrul Capitalei. Mai precis, lângă Parcul Grădina Icoanei.

Tânărul mușcat de șobolan: Am dat cu piciorul în el, mi-am lăsat telefonul, l-am luat și l-am aruncat.

Tânărul mușcat de șobolan: Doamna respectivă mi-a zis să nu mai aștept ambulanța, având în vedere că sângerez. Și să mă duc direct eu, să iau un Uber. Am ajuns de urgență la boli infecțioase.

Din fericire, atacul rozătoarei nu a avut urmări grave.

Adrian Marinescu, medic infecționist: E o plagă mușcată, destul de ușoară, la picior, mai exact la nivelul halucelui drept, care nu ridică problemă. S-a făcut tratamentul specific, cu profilaxia prin vaccinare antitetanică, antirabică, toaleta plăgii și bineînțeles profilaxia prin antibiotic.

Nu e exclus însă ca în perioada următoare să apară complicații. În unele cazuri, mușcătura netratată a șobolanului poate provoca chiar și moartea.

Adrian Marinescu, medic infecționist: Sunt multe boli infecțioase pe care le poate transmite. Nu vorbim doar de rabie și de tetanos. Putem vorbi de leptospiroză, vorbim de hantavirus, apropo de virusul pentru care am avut cazuri în ultimul timp, infecție care poate pune probleme. Rabia este 100% mortală.