Șocant! În România doar 1 din 5 violuri se finalizează cu trimiterea în judecată a agresorului

În practică, în România doar 1 din 5 sesizări de viol înaintate de victime la secțiile de Poliție naționale și constituite în dosare aflate în cercetarea parchetelor de pe lângă judecătorii sau tribunale se finalizează cu trimiterea în judecată a unui agresor, arată jurnaliștii Dela0.ro.

De asemenea, doar 1 din 7 sesizări ale infracțiunii de act sexual cu un minor, trecute prin malaxorul Poliție-parchet, se încheie pe traseul legal cu trimiterea în judecată a unui agresor și doar 1 din 7 sesizări ale altor infracțiuni la viața sexuală (precum agresiunea, hărțuirea sau coruperea) ajung, traversând circuitul Poliție-parchet, la o soluție de trimitere în judecată a unui agresor.

Publicitate

Datele, valabile pentru ultimii cinci ani și jumătate, au fost obținute și prelucrate în cadrul unui efort jurnalistic colaborativ național coordonat de echipa Dela0 și dau în premieră imaginea de ansamblu a unui sistem care nu reușește – în 80% din cazurile care i se semnalează – să facă dreptate victimelor.

Citește articolul complet ”Blândețea zeiței legate la ochi: din 5 infracțiuni sexuale sesizate la poliție, 4 sfârșesc fără dispoziții de trimitere în judecată a unui agresor”.

Publicitate