Șofer român stabilit în UK, despre cozile de la pompă: E cu rație, te lasă să bagi doar de 30 de lire

Guvernul lui Boris Johnson a cerut armatei britanice să fie pregătită să intervină pentru a-i oferi ajutor în criza carburanţilor care afectează Regatul Unit, după un weekend în care britanici îngrijoraţi s-au năpustit asupra staţiilor de almentare cu carburant şi le-au golit pe unele dintre ele, relatează AFP.

În toată ţara, panouri cu mesajul ”s-a terminat benzina” sau ”închis” erau afişate la pompe, iar aproximativ 30% dintre staţiile British Petroleum (BP) au fost afectate de penurii de carburant, informează Observatornews.ro.

Publicitate

Un șofer român stabilit în Marea Britanie a povestit care este situația în Regat, în urma crizei combustibililor. „Problema este din cauza Brexitului. (…) Acum și-au dat seama că nu mai au oameni să le livreze motorina.

Combustibilul se găsește în stoc, dar am înțeles că nu are cine să-l transporte. Am înțeles că, în ultima fază, vor apela la armată. Aseară, când am plecat din Bristol, a trebuit să mă plimb o oră ca să-mi fac un plin de motorină. E cu rație, te lasă să bagi doar de 30 de lire”.

Criza a izbucnit la mijlocul săptămânii trecute, după ce un raport confidenţial al British Petroleum (BP) adresat Guvernului Johnson a fost divulgat în presă, în care se arăta că câteva zeci de staţii de alimentare cu carburant urmau să fie închise, din cauza lipsei carburantului.

Cumpărături de panică au început imediat în întregul regat, iar o majoritate a benzinăriilor sunt afectate în prezent. Penuriile de benzină şi diesel au fost cauzate iniţial de lipsa şoferilor de TIR care să le ducă de la terminale de depozitare la pompă.

Lipsa şoferilor de TIR durează de mai multe luni, atât din cauza pandemiei covid-19, cât şi a Brexitului, iar Partidul laburist a acuzat Guvernul conservator al lui Boris Johnson de faptul că a ”adormit la volan” şi că nu a intervenit.

Guvernul neagă, însă, că Brexitul ar avea vreun impact în criza actuală şi susţine că statele membre UE se confruntă, de asemenea, cu penurii de şoferi. Însă Federaţia britanică a transportatorilor rutieri prezintă Brexitul drept una dintre principalele cauze ale problemei, potrivit unui raport publicat luna trecută.

Londra, în căutarea unor soluţii, s-a hotătât sâmbătă s-şi amendeze politica imigraţiei post-Brexit şi să acorde până la 10.500 de vize de muncă pe o perioadă de trei luni, pentru a acoperi lipsa şoferilor de TIR, dar şi de personal în sectoare-cheie ale economiei britanice, precum creşterea păsărilor.

Publicitate