Şoferii ar putea fi amendați dacă nu opresc motorul când staţionează lângă şcoli, spitale şi locuri de joacă

Primăria Municipiului București are în vedere adoptarea unui proiect de hotărâre menit să descurajeze staționarea mașinilor cu motorul pornit în apropierea spitalelor, unităților de învățământ, căminelor de bătrâni și locurilor de joacă.

Deși deocamdată se vorbește doar despre București, se pare că această măsură urmează să fie extinsă în întreaga țară, prin modificarea Codului Rutier.

Propunerea, care extinde o măsură deja implementată de Consiliul Local Sector 6, presupune amplasarea de indicatoare și introducerea unor intervale maxime în care motorul poate fi pornit, cu sancțiuni mici, cu scopul principal de a sensibiliza șoferii cu privire la impactul poluării asupra sănătății.

Proiectul inițiat de ONG-ul „Părinți de Cireșari”, în colaborare cu Primăria Municipiului București și susținut de Consilierul Municipal USR Andrei Rigu, are ca punct de plecare o campanie de conștientizare desfășurată în școli, unde s-au instalat senzori de măsurare a poluării. Aceasta a fost preluată cu succes în Sectorul 6, iar acum se dorește extinderea la nivelul întregului oraș.

Consilierul Andrei Rigu a explicat că prevederile proiectului ar urma să intre în vigoare peste șase luni și vor include amenzi simbolice, scopul fiind descurajarea staționării cu motorul pornit. Totodată, vor fi stabilite intervale maxime diferite pentru sezonul cald și sezonul rece, cu excepții pentru anumite categorii de autovehicule.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a subliniat importanța protejării sănătății copiilor și a anunțat susținerea implementării proiectului la nivelul întregului București. Planul cuprinde trei pași, inclusiv aducerea proiectului în Consiliul General și amendarea legislației naționale pentru a permite aplicarea amenzilor, similar practicii din țări precum Austria și Germania.

Această inițiativă vine în contextul în care gazele de eșapament au fost catalogate drept factori cancerigeni, iar autoritățile caută soluții eficiente pentru reducerea poluării în zonele sensibile din București.

Publicitate