Șoferii vor fi obligați să tragă pe dreapta la întâlnirea cu o nouă categorie de vehicule!

Într-un proiect de modificare a Codului Rutier din România, șoferii ar putea fi obligați să oprească nu doar la trecerea mașinilor cu girofar ale Poliției și pompierilor, ci și la ambulanțele cu semnale de avertizare pornite.

Dacă această inițiativă va fi adoptată, schimbările vor aduce o contribuție semnificativă în gestionarea situațiilor de urgență și intervenție medicală.

Publicitate

Potrivit informațiilor obținute de la profit.ro, proiectul propune modificarea actualelor prevederi ale Codului Rutier, astfel încât șoferii să fie obligați să oprească imediat, cât mai aproape de marginea drumului, atunci când întâlnesc în trafic o ambulanță cu sistemele de avertizare luminoasă și sonoră activate.

În prezent, Codul Rutier stabilește obligativitatea opirii imediate doar la apropierea și la trecerea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară care au în funcțiune mijloacele speciale de avertizare luminoasă de culoare roșie și sonoră.

Inițiatorii proiectului susțin că această modificare este esențială pentru situațiile urgente în care intervenția ambulanței poate face diferența între viață și moarte, fiecare minut contând semnificativ.

O altă schimbare propusă în proiect constă în extinderea categoriilor de vehicule care pot utiliza semnale speciale de avertizare luminoase cu lumină albastră, incluzând și ambulanțele. În prezent, doar autovehiculele poliției și pompierilor sunt autorizate să folosească aceste semnale.

Proiectul trebuie să parcurgă procesul legislativ obișnuit pentru a intra în vigoare, fiind necesară adoptarea sa de către Parlament și ulterior promulgarea de către președinte. Această inițiativă reflectă eforturile autorităților de a îmbunătăți timpul de răspuns în situații de urgență și de a asigura o intervenție eficientă în cazul transportului medical de urgență.

Publicitate