Șomerii au refuzat să devină recenzori, deși primeau 9.000 lei bani în mână pentru o lună și jumătate de activitate

Cătălin Raiu, directorul de comunicare al Institutului Național de Statistică și Bogdan Drăghia, consilier superior în cadrul INS,  au dezvăluit care au fost problemele întâmpinate în timpul recensământului.

„Șomerii nu au vrut să devină recenzori, deși primeau 9000 de lei net într-o lună și jumătate”, spun cei doi. „Pur și simplu nu au vrut”, menționează cei doi, mai ales că în unele zone a existat un deficit de recenzori.

Publicitate

„Șomerii nu au vrut să devină recenzori, deși banii erau buni- 9000 de lei net într-o lună și jumătate. Asta deși puteau cumula indemnizația de șomaj cu cea de recenzor. Pur și simplu nu au vrut.

Ne-am dus la cei care stăteau la coadă să-și ia șomajul, am vorbit cu ei, dar degeaba: nu voiau și pace! Pensionarii spuneau că se descurcă mai greu cu tabletele… Și atunci ne-am gândit ce e de făcut și văzând că sunt cartiere în București unde nu avea cine să se ducă pentru că nu erau recenzori angajați, am zis să facem acele puncte fixe măcar pentru cei dispuși să se recenzeze și care ar fi așteptat recenzorul degeaba, că nu avea cine să-i viziteze. Discuțiile cu primarii nu au fost ușoare.

Acolo unde recenzorul de pe teren era însoțit de șeful Asociației de Locatari, oamenii erau mult mai deschiși în a completa formularul. De asemenea, dacă recenzorul mergea cu chestionarele în zilele de plată a întreținerii”, spun reprezentanții INS într-o discuție cu HotNews.

Un număr de 18,15 milioane de persoane s-au înregistrat până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, reprezentând 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021, informează Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Pe 31 iulie 2022 a fost finalizată ultima etapă de colectare a datelor de recensământ atât prin deplasarea recenzorilor la adresele de reşedinţă obişnuită a populaţiei care nu s-a autorecenzat online în perioada 14 martie – 27 mai 2022, cât şi prin colectarea datelor de la punctele de recenzare fixă. Până la finalul zilei de 31 iulie, ultima zi de recenzare, s-au înregistrat în total 18,15 milioane de persoane, reprezentând 95,4% din populaţia rezidentă ţintă estimată a României la 1 decembrie 2021 (19,02 milioane persoane)”, precizează INS în comunicatul referitor la încheierea recenzării pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor runda 2021, relatează Agerpres.

Publicitate