SONDAJ: a crescut numărul românilor care ascultă manele dar și al celor care preferă muzica clasică!

Un nou sondaj realizat de INSCOP dezvăluie schimbări notabile în preferințele muzicale ale românilor, arătând că atât manelele, cât și muzica clasică au câștigat teren în detrimentul genurilor precum muzica populară și pop-dance.

Potrivit datelor colectate, 47.3% dintre cei chestionați au menționat că preferă muzica populară, în scădere față de procentul de 49.7% înregistrat în 2013. În ceea ce privește muzica pop-dance, aceasta a pierdut fani, fiind preferată de 29.2% din respondenți, în scădere de la 41% în 2013.

Publicitate

În contrast, numărul românilor care ascultă manele și muzică clasică a crescut cu peste 7 procente în ultimii zece ani. În prezent, 21.6% dintre respondenți preferă manelele, în creștere de la 14.2% în 2013, în timp ce muzica clasică a înregistrat o creștere de la 22.8% în 2013 la 28.3% în 2023.

În ceea ce privește alte genuri muzicale, muzica hip-hop este mai ascultată decât acum zece ani, cu 19.2% dintre respondenți care declară că o ascultă, comparativ cu 18.2% în 2013. În schimb, procentul celor care ascultă rock a scăzut de la 19.5% în 2013 la 16.5% în 2023.

Sondajul indică faptul că preferințele muzicale sunt influențate de factori precum vârsta, locația geografică, educația, venitul și chiar platformele sociale. De exemplu, muzica populară este preferată în special de persoanele mai în vârstă și din mediul rural, în timp ce muzica pop-dance este mai apreciată de cei sub 45 de ani.

Manelele și muzica clasică au devenit tot mai populare în rândul tinerilor cu vârsta sub 45 de ani, locuitorilor din urbanul mic și rural, utilizatorilor rețelei Tik-Tok și celor cu venituri mai reduse.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categorii sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, conform informațiilor furnizate de News.ro.

Publicitate