Sondaj INSCOP: Jumătate dintre români cred că regimul comunist a însemnat un lucru bun pentru România

Un sondaj recent realizat de INSCOP la comanda News.ro a dezvăluit o perspectivă surprinzătoare asupra percepției românilor față de perioada comunistă, arătând că aproape jumătate dintre respondenți consideră că regimul comunist a avut aspecte pozitive pentru România.

Mai mult, peste 46% dintre aceștia cred că viața era mai bună înainte de 1989, comparativ cu situația actuală.

Conform datelor obținute, 48.1% dintre cei chestionați consideră că regimul comunist a adus lucruri bune pentru țară, în creștere față de procentul înregistrat acum zece ani, care era de 45.5%. În același timp, 46.4% cred că nivelul de trai din perioada comunistă era superior celui din prezent, în creștere față de cifra de 44.4% înregistrată în 2013.

Analiza socio-demografică relevă că această percepție este puternic susținută mai ales de persoanele cu educație primară, cei inactivi potențial activi, locuitorii din zonele rurale și din regiunile sudice sau estice, precum și cei cu venituri reduse.

Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research, a remarcat discrepanța dintre percepția publică și realitatea obiectivă, subliniind că, în ciuda progresului actual în privința nivelului de trai, avuției naționale și drepturilor, există anumite factori care alimentează nostalgia pentru perioada comunistă.

Acești factori includ nemulțumirea crescută față de crizele din ultimii ani, distribuția inegală a avuției naționale și o anumită nostalgie personală, susținută și de educația tinerilor care învață despre acele vremuri de la persoane nostalgice.

Sondajul realizat de INSCOP a implicat un eșantion de 1.100 de persoane și a fost efectuat în perioada 20 – 27 noiembrie, fiind reprezentativ pentru categoriile socio-demografice semnificative pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste.

Acest articol redă perspectiva dată de sondaj și analizează factorii care contribuie la această percepție, reflectând datele și observațiile din declarațiile făcute de Remus Ștefureac, directorul INSCOP Research.

Publicitate