Șoșoacă s-a dus peste medicii de la centrul de vaccinare și le-a ținut o lecție de medicină!

Senatoarea Diana Șoșoacă s-a dus joi în Piața Constituției, unde i-a luat la întrebări pe medicii de la centrul de vaccinare drive-through. Aceasta a transmis live, pe Facebook, răstindu-se la personalul sanitar pe un ton agresiv și milităros, punându-le tot felul de întrebări tendențioase.

Pornind de la o problemă reală în centrele de vaccinare – medicii nu-i informează pe cei care se vaccinează nici despre posibilele efecte adverse, nici despre ce au de făcut în cazul în care se simt rău –, Șoșoacă s-a transformat în procuror. A încolțit câțiva medici, întrebându-i de ce vaccinul este ținut la doar minus 4 grade Celsius, de ce nu le spun oamenilor că pot să moară dacă se vaccinează și multe alte lucruri, notează ziaristii.com.

Printre altele, Șoșoacă le-a imputat medicilor că nu le spun pacienților despre tromboze, deși în cazul vaccinului Pfizer astfel de cazuri au fost extrem de rare – doar câteva la sute de milioane de injecții.

Ea a confundat, de fapt, Pfizer cu AstraZeneca, dar și în acel caz frecvența trombozelor este de 1 la 100.000 de vaccinați. Pentru a înțelege cât de rare sunt astfel de cazuri, e de 10 ori mai probabil ca un om să facă boli ale rinichilor dacă ia paracetamol, decât să facă tromboză dacă se vaccinează cu AstraZeneca. În ce privește vaccinul Pfizer, frecvența acestor cazuri este atât de mică, încât nici nu poate fi contorizată, mai notează sursa citată.

Pe un ton extrem de agresiv, Șoșoacă a făcut abuz de calitatea de senator ca să-i intimideze pe medici, cerându-le să-i prezinte raportul și să-i dea socoteală despre cum fac ei triajul epidemiologic, ce le spun și ce nu le spun oamenilor etc.

Mai mult, a început să-i acuze că “tot ce faceți aici este o încălcare gravă a tot ce înseamnă dreptul pacienților”. În realitate, un parlamentar are nicio atribuție de control și verificare a diverselor instituții în stat și cu atât mai puțin a medicilor dintr-un centru de vaccinare, iar Diana Șoșoacă are interzis să mai reprezinte Senatul României indiferent unde se duce.

Unul doctor, Șoșoacă i-a spus: “Sunteți cadru medical. Știți că dumneavoastră răspundeți dacă pățește cineva ceva? Cunoașteți legea?”. Senatoarea, care venise chitită pe scandal, le-a strigat în final doctorilor că “v-ați făcut breasla de râs, needucaților!”.