Acuzații de abuz în serviciu și distrugere la Spitalul din Târgu Neamț, cu acceptul tacit al primăriei…

La Spitalul Orășenesc din Târgu Neamț se vorbește din nou despre abuzuri ale conducerii și, din câte se pare, totul se desfășoară sub acceptarea tacită a primarului Vasilică Harpa.

În urmă cu două săptămâni a avut loc un incident într-un spațiu din cadrul Spitalului orășenesc, concesionat către o societate medicală, în care direcția spitalului a început lucrări de renovare fără acordul și înștiințarea concesionarului.

Publicitate

Societatea medicală, care are un contract de concesiune al spațiului din anul 2011, valabil până în 2026, s-a trezit cu spațiul avariat, pereții sparți, șanțuri săpate în interiorul suprafeței închiriate. Mai mult decât atât, s-a zidit una dintre ușile de acces, s-au depozitat bunuri casate ale spitalului și s-a înlocuit butucul de la una din yale.

După câte se pare totul a fost din dispoziția conducerii spitalului, care în acest fel a făcut un abuz în serviciu în toată regula.

În anul 2011, primăria Târgu Neamț a concesionat acest spațiu unei societăți medicale private, în vederea amenajării unei secții de nefrologie pentru diagnosticare și tratarea bolilor renale.

Contractul a fost semnat pe o perioadă de 15 ani, deci are valabilitate până în 2026. Cu toate astea, în urmă cu două săptămâni s-a descoperit că în acest spațiu s-a intrat abuziv, prin distrugere. Cert este că muncitorii n-au făcut de capul lor, ci au primit acceptul conducerii spitalului.

Între timp, societatea medicală care are contractul de concesiune valabil în acel spațiu a făcut plângere penală și a luat legătura cu primarul Vasilică Harpa pentru a ”face lumină” în acest caz, spitalul fiind în subordinea primăriei Târgu Neamț.

Primarul Harpa le-a dat dreptate inițial celor care au reclamat acest fapt, după care nu a mai răspuns nici la telefon și nici nu a mai putut fi contactat de către aceștia.

Inițial, reprezentanții societății medical au încercat să aibă o discuție amiabilă și cu managerul spitalului – Dr. Pătrașcu Alexandru, care însă a avut o atitudine arogantă, respingătoare și nedispus în a găsi soluții pentru rezolvarea problemei.

La câteva zile de la incident, surpriză: primăria Târgu Neamț informează societatea medicală că reziliază contractul cu aceasta. Motivele pentru care primăria a dispus rezilierea contractului sunt pe alocuri hilare.

În primul rând li s-a menționat că nu ar fi făcut plata garanției la contractul de concesiune, lucru total neadevărat, societatea medicală venind cu dovezi (chitanțe) prin care garanția a fost plătită în urmă cu mai bine de 12 ani.

În aceeași adresă semnată de primarul Vasilică Harpa se mai face referire la faptul că societatea avea obligația amenajării unei secții de nefrologie în incinta spațiului concesionat, lucru care nu a fost finalizat până astăzi.

Ceea ce nu știe primăria Târgu Neamț, sau poate nu vrea să știe, este faptul că nu există o dată exactă de începere și finalizare a amenajării secției de nefrologie, deci obligațiile contractuale puteau fi îndeplinite oricând pe parcursul celor 15 ani de derulare a contractului (2011-2026).

De altfel societatea medicală se află în plin proces de achiziție de aparatură necesară în vederea diagnosticării și tratării pacienților cu probleme renale, lucru pe care primăria îl cunoaște, iar o parte din aparatura deja achiziționată se afla depozitată în spațiul care a fost distrus de către angajații spitalului.

Aici se vede clar intenția vădită atât a conducerii primăriei Târgu Neamț cât și a conducerii Spitalului Orășenesc, de a da afară din incinta spitalului această unitate medicală privată.

Iată cum, din necunoașterea legii sau, cine știe, din prostie sau din rea voință, se pare că primăria Târgu Neamț a încălcat prevederile unui contract de concesiune perfect valabil, iar conducerea Spitalului Orășenesc a comis un abuz în serviciu – fapt care ar trebui pedepsit penal.

Dacă este să ne aruncăm privirea către conducerea Spitalului Orășenesc Târgu Neamț, se pare că nu se află la prima ”abatere”.

Presa centrală a tras un semnal de alarmă în urmă cu un an, când personalul medical din cadrul spitalului a ieșit în stradă, protestând împotriva abuzurilor managerului și a ”blătuirii” concursurilor de către primărie (VEZI AICI).

Medicii și personalul tehnic sau administrativ l-au acuzat pe director de ilegalități, care s-ar fi făcut, se pare, cu acceptul primarului Vasilică Harpa.

Revenind la abuzul de săptămânile trecute al conducerii spitalului și la o posibilă încălcare a legii a conducerii primăriei orașului Târgu Neamț, nu rămâne decât ca Instanțele și Parchetul să-și spună cuvântul.

Până atunci, nu putem să nu remarcăm faptul că după acest episod, primarul Vasilică Harpa a ținut să-i ofere un premiu de excelență managerului Spitalului Orășenesc – Alexandru Pătrașcu.

Publicitate