”Spre rușinea mea, nu am nici studii superioare, nici conservatorul. Nu știu nici la ora actuală tonalitățile”

În cadrul unui podcast, interpreta de muzică populară, Mioara Velicu, a fost invitata maestrului Damian Drăghici, iar interviul a scos la iveală lucruri mai puțin știute despre îndrăgita artistă.

Dând dovadă de o mare modestie, Mioara Velicu a recunoscut că nu are studii muzicale și nici măcar tonalitățile nu le cunoaște:

Publicitate

”Spre rușinea mea, nu am nici studii superioare, nici școală de arte populare, nu am conservatorul. Am fabrică de conserve la Tecuci…

…nu am studii, dar Dunezeu mi-a dat.. eu sunt de pe prispa casei. Acolo am învățat cântece, e ceva nativ. Sigur că mi-ar fi prins foarte bine să am studii în domeniu. Eu, de exemplu, nu știu nici la ora actuală tonalitățile.

Eu le spun instrumentiștilor: dă-mi horă, dă-mi sârbă. Ei mâ întreabă: sol minor sau major? Te interesează!(…)

Eu îi mulțumesc lui Dumnezeu că anul acesta împlinesc 78 de ani, iar faptul că eu când live nu poate decât să fie o bucurie pentru mine. Că pot și eu să înșel poporul (n.r. cu playback), dar la petrecerile private sau la spectacole eu numai live am cântat. NU pot să mă duc la o nuntă și să pun CD-ul acolo și eu să dau din gură.”

Mioara Velicu s-a născut în data de 19 octombrie 1944, în satul Ireasca, comuna Gohor a județului Galați. Este o interpretă de muzică populară, ce s-a dedicat cântecului popular românesc.

Mioara Velicu şi-a început cariera artistică în anul 1963, la vârsta de 19 ani. Pasionată de folclorul autentic, Mioara Velicu dorea să îşi croiască o carieră în muzica populară. Talentul l-a moştenit de la mama ei, care se număra printre cele mai cunoscute cântăreţe ale regiunii. La vârsta de 20 de ani devine solistă a  ansamblului folcloric „Rapsodia Dunării” din Galați.

Recunoscătoare pentru ajutorul pe care l-a primit, îi este colegei sale de breaslă, Maria Ciobanu. Ciocârlia muzici populare îi oferea evenimente unde putea cânta, pentru a se face cunoscută şi remarcată.

“Eu m-am lansat foarte greu, nu am avut un spate. Așa e în provincie. N-am fost nici deșteaptă, nici frumoasă, a trebuit să îmi fac jocul și să cânt, am avut noroc că Dumnezeu mi-a dat voce. Maria Ciobanu mi-a dat o pâine, ea m-a luat la nunți cu ea. Îmi prindea bine să merg în colaborări” , a povestit artista pentru Spynews.

Într-un interviu cu Teo Trandafir, Mioara Velicu a precizat cum a fost copilăria ei. Cu bucurie şi-a amintit de sărbătorile pascale, dar şi de cele ale Crăciunului. Regretul pe care artistă îl are, este acela că nu are permis de conducere. Acest lucru ar fi ajutat-o destul de mult, mai ales pentru a face cumpărăturile.

“Pe vremea copilăriei mele, ca eu dacă am o vârstă frumoasă, am avut o copilărie frumoasă. Am învăţat tot ce trebuie de la vecini, de la învăţător, de la preot. Ne duceam să ne imparatsim după fiecare post. Acolo trebuia să te duci să spui totul, cu sufletul curat.

Noi ne-am crescut unul pe altul, îmbracam hainele unuia altuia. Eu de la sora mea, sora mea de la cea mai mare. Aveam haine noi de Paşte şi de Crăciun. Aveam un frate plecat.

Mama a vrut să ne aibă lângă ea. Eu nu am putut că m-a lăsat Dumnezeu vocea asta. Nu am spus niciodată că sunt vedeta. Sunt un slujitor al folclorului. Dacă sunt iubita mă obliga să scot amintiri bune, să nu trăiesc din amintiri.

Eu nu m-am obişnuit nici acum cu tot ce avem. Trăiesc modest, dar ştiu să strâng banul şi acum. Dau nepoatei mele.

Publicitate