STS anunță că un bărbat a sunat la 112, fără a avea o urgenţă, de 31.000 de ori într-un an!

Un bărbat din județul Argeș a devenit subiectul unei statistici alarmante, după ce a sunat nejustificat la numărul unic de urgență 112 de aproape 31.000 de ori în decursul anului 2023, conform unui comunicat al STS.

Acest caz de abuz asupra liniei de urgență a fost evidențiat în contextul aniversării a 20 de ani de la implementarea numărului 112 în România.

Potrivit informațiilor furnizate de STS, în cursul anului trecut, operatorii au gestionat peste 10 milioane de apeluri, dintre care 53,82% au fost reprezentate de situații reale de urgență. Cu toate acestea, diferența de 46,18% a constat în apeluri nejustificate, care nu necesitau intervenția agențiilor precum Ambulanța, Poliția, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont.

STS a subliniat că astfel de apeluri abuzive îngreunează activitatea operatorilor și generează un trafic inutil în centrele de preluare a apelurilor 112.

Cele 31.000 de apeluri ale bărbatului au presupus un timp de procesare de peste 500.000 de secunde, echivalentul a aproape 5 zile de convorbiri continue.

STS a subliniat importanța conștientizării populației cu privire la faptul că orice apel la 112 care nu reprezintă o urgență consumă secunde prețioase, afectând capacitatea de a oferi sprijin imediat în cazurile reale de urgență. Serviciul a atras atenția că astfel de abuzuri pot pune în pericol viețile celor aflați în nevoie și pot întârzia intervenția în situații critice.

În ceea ce privește situația la nivel regional, județul Gorj a înregistrat cel mai ridicat procent de apeluri care nu au reprezentat o urgență, cu 66,79% din totalul apelurilor primite. Urmează județul Covasna, cu 63,40%, și județul Argeș, cu 59,50%, conform statisticilor STS.

În contrast, regiunea București-Ilfov se remarcă printr-un grad ridicat de utilizare corectă a serviciului de urgență.

Publicitate