Start ”Rabla 2020” la electrocasnice! Vezi câți bani primești de la stat şi câte produse poţi cumpăra

Ministrul Mediului a anunţat startul programului Rabla 2020 la electrocasnice. Proiectul va sta mai întâi în dezbatere 30 de zile.

Se acordă vouchere de până la 400 de lei pentru un produs nou și se pot accesa mai multe vouchere dacă sunt din categorii diferite, anunță mediafax.ro.

Publicitate

Rabla 2020 la electrocasnice este un program finanţat de stat prin care poţi accesa un stimulent financiar pentru achiziţionarea unui produs electrocasnic nou. Programul are ca scop stimularea vânzării de electrocasnice şi mai ales achiziţia de produse noi, eficiente energetic.

În plus, foarte mulţi români doresc să-şi schimbe electrocasnicele vechi dar nu au întotdeauna suma necesară având nevoie de un mic ”sprijin”. Având în vedere condiţiile pandemiei, solicitanţii pot accesa ajutorul bănesc doar online, evitându-se astfel orice coadă la ghişeu.

S-a extins lista electrocasnicelor care pot fi achiziţionate prin acest program. Proiectul este încă în dezbatere publică dar prevederile ghidului Rabla 2020 la electrocasnice spun că solicitanţii trebuie să se înscrie pe platforma Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Solicitantul trebuie să depună două declaraţii pe propria răspundere:

  1. Prima declaraţie că nu are datorii la bugetul de stat.
  2. A doua declaraţie în care se obligă să aducă produsul vechi la achiziţionarea celui nou.

Solicitantul va primi un voucher electronic Rabla 2020 la electrocasnice pe care trebuie să-l folosească în termen de 15 zile. Cu acest voucher se poate achiziţiona din orice magazin fizic sau online un produs electrocasnic nou de acelaşi tip cu cel vechi. Excepţie de la regulă fac uscătorele de păr şi spălătoarele de vase.

  • 400 lei se vor acorda prin voucher pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++, aparate de aer condiţionat A++, frigidere/combine frigorifice/congelatoare A++, televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A şi uscătoare de rufe A++.
  • 300 lei se vor primi pentru maşini de spălat rufe A++ .
  • 200 lei pentru aspiratoare cu eficienţă energetică cel puţin A.

Este important faptul că un solicitant are posibilitatea de a primi mai multe vouchere cu condiţia de a da înapoi un electrocasnic vechi, de categorii diferite.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a anunţat acum cîteva zile că proiectul AFM va sta în dezbatere publică timp de 30 de zile. Marii retaileri se pot înscrie în programul Rabla 2020 la electrocasnice într-un interval de 30 de zile.

Avem la dispoziţie 40 de milioane de lei şi românii pot achiziţiona până la finalul anului electrocasnice, cu voucherele primite în schimbul aparaturii la care renunţă. Am estimat că venim în sprijinul a 100.000 de români care vor apela la acest program, dar şi a industriei româneşti.

La fel de important este că, prin achiziţionarea de noi electrocasnice, facturile la energie vor fi mai mici, iar statul reuşeşte să extragă aceste obiecte, în fond, nişte deşeuri, din casele românilor. Colectarea lor se va face organizat, nu vom mai găsi frigidere la gropile de gunoi ale oraşelor. Dacă solicitările vor fi mari, vom suplimenta suma alocată”, a explicat ministrul Costel Alexe.

Publicitate