Stații de autobuz FALSE pentru persoanele care ”evadează” din căminele de bătrâni și vor să ajungă acasă!

Căminele de bătrâni din întreaga Germanie au montate staţii false de autobuz pentru ca personalul să reuşească să găsească seniorii senili care au tendinţa de a „evada”, dar şi pentru a ajuta la calmarea pacienţilor care consideră că au treburi de rezolvat şi locuri în care să ajungă.

Sstațiile au indicatoare de oprire și bănci unde poți sta confortabil, făcând să pară a fi o stație normală. Cu toate acestea, mijlocul de transport nu vine niciodată.

Publicitate

Stațiile de autobuz false vin în întâmpinarea bătrânilor cu probleme neurologice care adesea fug din aziluri în căutarea caselor în care au locuit sau a membrilor familiei care sunt deja decedați.

Bătrânii care părăsesc centrele uită adesea cum au ajuns într-un anumit loc și se pot rătăci zile întregi, dezorientați, pe străzi.

În momentul în care bătrânii sunt văzuți în aceste stații, personal din cadrul azilului se apropie de ei, intră în vorbă și îi invită la o ceașcă de cafea până ajunge autobuzul. Persoanele vârstnice cu demență se satură să aștepte autobuzul și urmează persoana respectivă, întorcându-se astfel la centrul de îngrijire.

Vezi și: Într-un oraș din România, o stație de autobuz costă cât un apartament cu 3 camere în zonă centrală!

„Oamenii care suferă de demenţă pot fi foarte agitaţi”, a declarat Simone Zmura, directorul unei case de bătrâni din Hamburg, pentru un ziar local. „Ei simt nevoia să fie în mişcare şi de multe ori încearcă să plece sau să părăsească definitiv căminul.”

Cu un an în urmă, instituţia a decis că, dacă nu îşi pot învinge pacienţii, atunci trebuie să li se alăture – şi asemeni multor alte pensiuni de seniori din Germania, a instalat o staţie de autobuz în grădină pentru neliniştiţii pacienţi cu Alzheimer.

Mulţi dintre ei vor sta acolo ore în şir, aşteptând autobuzul care nu mai vine, convinşi fiind că au uitat aprins cuptorul în apartamentul în care nu mai locuiesc de şaizeci de ani.

„Nu te poti baza pe argumente raţionale, atunci când vine vorba de pacienţi care suferă de demenţă”, a declarat Richard Neureither de la o casă din Dusseldorf, pentru postul de televiziune NTV. „Trebuie să pătrunzi în realitatea lor.”

„Sentimentul că au libertatea de a face ceea ce ei consideră necesar de făcut, este foarte liniştitor pentru pacienţi”, a explicat Sabine Gruenwald de la Muehlenau Residence din Hamburg, care a iniţiat proiectul vara trecută.

Un alt cămin, din Remsheid, a iniţiat un proiect asemănător, ba chiar au trecut la următorul nivel, dotând staţia de autobuz cu orare de autobuz şi afişe datând de acum treizeci de ani, pantru a oferi seniorilor un sentiment de familiaritate – şi un memento al zilelor de demult, când erau tineri şi în putere.

În timp ce demenţa tinde să distrugă memoria pe termen scurt, cea pe termen lung poate da un randament mult mai bun, iar legătura cu trecutul poate ajuta pacienţii să se simtă mai relaxaţi.

Publicitate