STATISTICĂ: aproape 20.000 de români au murit în străinătate în ultimul deceniu!

În ultimul deceniu, aproape 20.000 de români au murit în afara țării, iar acest număr semnificativ a generat îngrijorări și inițiative legislative.

Deputatul PNL Valentin Făgărășian propune înființarea unui fond de repatriere, care să fie finanțat din taxele consulare, pentru a ajuta familiile să-și aducă acasă rudele decedate fără să suporte costuri exorbitante.

Valentin Făgărășian a dezvăluit că, în ultimii 10 ani, 19.156 de români au decedat în străinătate, cu Italia înregistrând cel mai mare număr de decese, 4.710. Germania, Spania, Franța și Marea Britanie sunt și ele în topul țărilor cu multe decese în rândul comunităților românești.

Costurile de repatriere sunt adesea foarte mari, ajungând la câteva mii de euro, ceea ce pune o presiune financiară imensă pe familiile afectate.

„19.156 de cetăţeni români şi-au pierdut viaţa în străinătate în ultimii 10 ani! Aproape un sfert dintre decese s-au înregistrat numai în Italia, adică 4.710, unde comunitatea de români este foarte numeroasă. Numărul este foarte mare şi în Germania, Spania, Franţa sau Marea Britanie, adică acolo unde locuiesc şi muncesc milioane de români”, a declarat Valentin Făgărășian pe Facebook.

Pentru a soluționa această problemă, deputatul Făgărășian a propus crearea unui fond de repatriere care să fie alimentat din taxele percepute de secțiile consulare pentru serviciile prestate cetățenilor străini. Proiectul de lege a fost deja aprobat de Senat și urmează să fie votat în Camera Deputaților, conform stiridiaspora.ro.

”Am propus prin proiectul legislativ, adoptat deja de Senat și în așteptarea votului final în Camera Deputaților, constituirea unui fond de repatriere a cetăţenilor români, care se va alimenta din taxele percepute de secţiile consulare pentru servicii prestate cetăţenilor străini. Aşadar, legea nu are impact bugetar, deoarece veniturile nu provin de la bugetul de stat, ci din prestări de servicii pentru străini”, a explicat liberalul.

Făgărășian consideră că este esențial ca statul să intervină pentru a sprijini cetățenii români, oriunde s-ar afla aceștia.

”Este esențial ca acest proiect să fie adoptat cât mai curând pentru a ajuta miile de familii care își pierd anual rudele în străinătate și care nu au resursele necesare pentru a le aduce înapoi în țară”, a subliniat Făgărășian.

”Cred cu tărie că este responsabilitatea și datoria statului român să se îngrijească de soarta fiecărui cetățean român, oriunde s-ar afla acesta, în țară sau în străinătate”, a concluzionat deputatul PNL.

Publicitate