Statistică: Românii au comandat anul trecut o şaorma la fiecare 10 secunde, 3,3 milioane în total!

Consumul de şaorma în România a atins cote record în anul 2022, conform datelor furnizate de o aplicaţie de livrare și citate de Agerpres. Potrivit acestor informații, românii au comandat, în medie, o şaorma la fiecare 10 secunde, livrându-se peste 3,31 de milioane de porţii în întregul an, înregistrându-se o creștere de 60% față de anul precedent.

Potrivit datelor oferite de aplicația de livrare Glovo, şaorma ocupă locul doi în topul preferinţelor românilor, fiind precedată doar de burgeri. Momentul de vârf al consumului de şaorma a fost înregistrat pe 24 februarie 2022, în timpul sărbătorii Dragobetelui, la ora 19:45, când românii au comandat 69 de porţii într-un singur minut.

Publicitate

Luna martie a înregistrat, de asemenea, un record al consumului de şaorma, iar pe parcursul întregului an s-a comandat o şaorma la fiecare 10 secunde.

Preferința majoritară a românilor este să savureze şaorma la cină, astfel că aproximativ o treime dintre comenzile din anul trecut au fost plasate în intervalul orar 18:00 – 20:00, mai ales în zilele de joi și vineri. Utilizatorii Glovo preferă, de asemenea, să se bucure de acest preparat cu specific oriental în timpul nopții târzii, mai mult de 10% dintre comenzile de şaorma fiind plasate între orele 23:00 și 02:00. În ceea ce priveşte preferințele, românii au optat în special pentru şaorma mare de pui, urmată de variantele cu vită și curcan.

Din perspectiva consumului global de şaorma în reţeaua aplicaţiei de livrare, România se află pe primul loc într-un clasament ce include 25 de țări. La nivel local, Bucureşti, Braşov, Constanţa, Timişoara, Cluj-Napoca şi Iaşi sunt oraşele care au înregistrat mai mult de jumătate din consumul total de şaorma în România în anul 2022.

Datele platformei de livrare relevă faptul că în orașul Târgu-Mureş cererea de şaorma a crescut cu opt ori față de anul precedent, în timp ce utilizatorii din Galaţi au comandat de șase ori mai multă şaorma. Cel mai mare consumator de şaorma în anul 2022 este un locuitor din Oradea, care a comandat în medie de şase ori pe săptămână acest preparat cu specific oriental.

Astfel, consumul de şaorma în România a înregistrat o creștere semnificativă în anul 2022, cu românii optând din ce în ce mai mult pentru acest preparat în timpul cinelor și chiar în timpul nopții. Preferințele culinare ale românilor sunt evidențiate prin faptul că aceștia au plasat comenzile de şaorma la un ritm alert, contribuind astfel la creșterea record a numărului de porții livrate.

Publicitate