Statuia lui Octavian Goga, ”umilită” cu o plăcuță care îl acuză de fascism și antisemitism

Pe statuia poetului Octavian Goga din Iași, inaugurată pe 1 aprilie în prezența primarului PNL Mihai Chirica, a fost montată o plăcuță pe care scrie că „activitatea sa politică este una regretabilă pentru istoria României”, arată fotografiile postate pe Facebook de istoricul Adrian Cioflâncă, informează Libertatea.

Pe 1 aprilie, la 140 de ani de la nașterea lui Octavian Goga, a fost inaugurat la Iași un bust al poetului Octavian Goga, amplasat în Copou, la intersecția dintre bulevardul Carol I și str. Gheorghe Asachi.

Bustul lui Octavian Goga, realizat în 1991 de sculptorul transilvănean Victor Cristea, a fost achiziționat de Ateneul Național din Iași anul acesta și recondiționat de artistul plastic Ciprian Stratulat, a relatat Ziarul de Iași.

Recent, pe statuie a fost montată o plăcuță cu inscripția „Din păcate, activitatea sa politică este una regretabilă pentru istoria României, întrucât a fost militant fascist și antisemit”, arată fotografiile postate pe Facebook de istoricul Adrian Cioflâncă.

Pe 8 aprilie, la o săptămână după inaugurarea bustului lui Octavian Goga, reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului, deputatul PNL Alexandru Muraru, a declarat pentru Newsweek că bustul va fi, cel mai probabil, „contextualizat”.

Alexandru Muraru a explicat atunci că managerul Ateneului din Iași, Andrei Apreotesei, i-a transmis că nu a știut că Goga a fost antisemit sau fascist. În acest context, au existat discuții atât despre îndepărtarea bustului, cât și pentru amplasarea unei plăci în care să fie menționat rolul pe care Octavian Goga l-a avut ca politician.

Reprezentantul Guvernului pentru Combaterea Antisemitismului a mai spus atunci că el a fost în favoarea eliminării bustului, însă au fost „alte voci” care au cerut amplasarea unei plăci.

Publicitate