Statul la Stat: Centrul Național de Învățământ Turistic. 30 angajați, zero activitate de 18 ani

Lucrează la o companie stat dar îşi iau lefurile din banii încasaţi de la o firmă concurentă din privat. Se întâmplă la Centrul Naţional de Învăţământ Turistic, aflat în subordinea Ministerului Economiei.

Compania a cedat concurenţei principalul obiect de activitate: instruirea şi formarea personalului din turism, în baza unui contract de asociere în participaţiune. Astfel, firma privată face cursurile tocmai în sălile Centrului iar cei de aici primesc o parte din profit.

Aşa au ajuns angajaţii statului să aibă activitate aproape zero şi să se ocupe doar de administrarea sălilor de cursuri cedate concurenţei, se arată într-un material realizat de digi24.ro.

Centrul Naţional de Invăţământ Turistic: compania de stat din România, care are cinci membri în Consiliu de administraţie, plus director general, director adjunct, şi toate departamentele aferente, de la administrativ până la juridic.

În total 30 de posturi bugetate, dintre care doar nouă sunt destinate personalului de formare profesională. Asta, în condiţiile în care obiectul de activitate al Centrului este… chiar formarea şi pregătirea personalului în turism.

Anul acesta, CNIT a reuşit contraperformanţa de a organiza, atenţie… ZERO cursuri. Conducerea, însă, se mândreşte cu două programe finanţate cu fonduri europene la care participă.

Cristian Petrescu, directorul CNIT: Proiectele sunt pe o perioadă de 18 luni, nu au început toate cursurile, în total vor fi aproximativ 300, adică 150 colo, 150 dincolo, 300 – bucătari, cameriste, ospătari.
Reporter: Mulţi, puţini, în opinia dumneavoastră?
Cristian Petrescu: Depinde la ce te raportezi. Faţă de activitatea trecută care era aproape zero, se poate spune că sunt destul de mulţi.

Cristian Petrescu a preluat de câteva luni conducerea Centrului. A fost ministru al turismului în guvernarea PDL şi, până de curând, consilier local la Sectorul 3 din partea PMP.

Ne spune că motivul pentru care Centrul nu are activitate este simplu: în urmă cu aproximativ 20 de ani, CNIT a încheiat un contract de asociere în participaţiune cu o firmă privată care îi era concurent pe piaţă. Astfel, i-a cedat acesteia obiectul său de activitate.

Cu alte cuvinte, firma privată organizează cursurile în locul CNIT tocmai în sălile deţinute de compania de stat, iar Centrul doar administrează respectivele săli. Adică are grijă să fie curate şi în bune condiţii.

În schimb, primeşte o parte din profit. Astfel, angajaţii Centrului au ajuns să nu mai facă aproape nimic şi îşi încasează lefurile doar din ce obţin de la concurenţă. Statul român prin CNIT deţine şi două hoteluri care au avut aceeaşi soartă. Sunt folosite de o companie privată tot în baza unui contract de asociere în participaţiune.

Cristian Petrescu, directorul CNIT: Practic, activitatea de învăţământ ar trebui să fie desfăşurată de compania privată, iar CNIT să administreze patrimoniul statului în acestă asociere. Că facem şi noi cursuri este un plus pe care îl dăm activităţii noastre.

Reporter: A, ok, acum înţeleg. Practic CNIT-ul nu are atribuţii de a face instruire.

Cristian Petrescu: Are şi CNIT-ul, dar a fost cedată această atribuţie firmei private în 2002 prin contractul de asociere în participaţiune. Că facem şi noi acum, facem tocmai ca să nu stăm degeba. Mă rog, vorba vine stat degeaba, că practic sunt foarte multe activităţi, în rest, legate de administrarea întregului patrimoniu.

Echipa Digi24 a vizitat de două ori Centrul Naţional de Învăţământ Turistic. Prima dată în luna ianuarie când director era Ion Antonescu. Acesta justifica atunci lipsa de activitate prin faptul că nu poate ţine pasul cu oferta concurenţei din privat.

Ion Antonescu, fost director CNIT: Lupta este pierdută, şi este pierdută din cauza faptului că concurenţa noastră practică nişte tarife pe care noi le considerăm nu de dumping, sunt anormal de mici. Adică, să consideri că poţi face un curs de bucătar cu 300, 400, 500 de lei, şase luni de zile este de-a dreptul nefiresc.

Concurenţa despre care vorbeşte fostul director este mai aproape decât vă puteţi închipui şi îşi face treaba chiar în sălile de curs ale CNIT.

Mai multe despre acest subiect puteți citi aici.

Publicitate