STUDIU: Care este grupa de sânge cea mai predispusă la infectarea cu coronavirus

Grupa de sânge și anumiți factori genetici influențează severitatea Covid-19, arată un nou studiu realizat de cercetători europeni.

Noul studiu, publicat săptămâna aceasta în The New England Journal of Medicine, confirmă cercetări anterioare care sugerau că persoanele cu grupa A de sânge au riscuri mai mari de a dezvolta forme grave de Covid-19, boala provocată de coronavirusul SARS-CoV-2, în timp ce oamenii cu grupa 0 au cele mai mici riscuri, relatează 360medical.ro.

Publicitate

Cercetătorii, conduși de dr. Andre Franke de la Universitatea Christian-Albrecht din Kiel, Germania, și de dr. Tom Karlsen de la Spitalul Universitar din Oslo, Norvegia, au analizat peste 4.000 persoane pentru a identifica anumite caracterisitici comune persoanelor infectate cu nou coronavirus și care au dezvoltat forme severe de Covid-19.

În ceea ce privește asocierea între sistemul AB0 al grupelor sanguine și Covid-19, studiul arată că riscul de a dezvolta forme severe ale bolii este mai mare cu 45% la persoanele cu grupa de sânge A comparativ cu persoanele cu alte grupe de sânge. În schimb, riscul este mai mic cu 35% la persoanele cu grupa de sânge 0.

Și factorii genetici pot influența severitatea Covid-19, indică studiul. Cercetătorii arată că un grup de variații ale unor gene implicate în răspunsul imunitar sunt mai răspândite la persoane cu forme severe de Covid-19.

Aceste gene au, de asemenea, legătură cu receptorii ACE2 pe care virusul SARS-CoV-2 îi folosește pentru a intra în celulele umane.

“Aceste descoperiri oferă indicii specifice despre procesele bolii în cazurile severe de Covid-19”, a afirmat dr. Tom Karlsen, citat de Reuters.

Noul studiu confirmă rezultatele unui stuiu publicat la începutul lunii aprilie de cercetători chinezi, care sugera căpersoanele cu grupa de sânge A au riscuri mai mari de a dezvolta forme severe de Covid-19, în timp ce oamenii cu grupa 0 au cele mai mici riscuri.

Publicitate