Substanța care a provocat dezastrul din Beirut, adusă de o navă sub pavilion Moldova

Nitratul de amoniu care a provocat cele două explozii din Beirut a fost adus în 2014 de către nava Rhosus, aflată sub pavilionul Republicii Moldova, informează mediafax.ro.

Nava RHOSUS, aflată sub pavilionul Republicii Moldova, a trasportat în 2014 în portul Beirut cele 2.750 de tone de nitrat de amoniu.

”FleetMon”: Nava aparţine unui rus rezident în Cipru, iar în momentul în care a ajuns în portul Beirut încărcătura ar fi fost sechestrată. Republica Moldova se află de câţiva ani în lista neagră a navelor cu risc înalt.

Cele 2750 de tone de nitrat de amoniu, care au provocat exploziile în portul Beirut, au ajuns în golf în urmă cu 6 ani. Ele erau transportate de o navă aflată sub pavilionul Republicii Moldova.

Încărcătura urma să ajungă din Georgia în Mozambique, însă a fost oprită de autorităţile libaneze, scrie portalul moldovenesc Mold-Street.com.

Nava RHOSUS este fabricată în 1986 şi are o lungime de 86 de metri. Ea se află de 6 ani în portul din Beirut pentru că i s-a interzis navigarea deoarece ar fi încălcat regulile de exploatare. Între timp, echipajul compus din ruşi şi ucraineni a fost repatriat iar încărcătura a rămas în depozitele din port.

Publicitate