Tătaru: Pacienții Covid-19 cu simptome ușoare ar putea fi trimiși să se trateze acasă

Se schimbă radical modul în care sunt trataţi bolnavii de coronavirus! Pacienţii asimptomatici vor fi evaluaţi la domiciliu iar cei cu simptome uşoare vor primi tratament şi vor fi trimişi acasă, sub supravegherea medicilor de familie.

Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, care spune că măsura va elibera spitalele COVID superaglomerate. Medicii de familie susţin că nu sunt epidemiologi şi refuză să meargă acasă la persoanele infectate, informează observatornews.ro.

Până acum legea prevedea ca toate persoanele confirmate cu COVID-19 să se prezinte la spital unde să fie internate minimum 48 de ore pentru evaluare.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: ”În baza unui ordin de ministru se va da, amendând oarecum proiectul legislativ, rămânand evaluarea, dar evaluarea fiind făcută pe programare pentru simptomatologia fiecăruia în parte.

Asimptomaticii vor fi evaluaţi la domiciliu, şi programaţi pentru investigaţiile paraclinice. Simptomaticii cu comorbidităţi vor rămâne cu internare în continuare după evaluare.

Simptomaticii fără comorbidităţi vor primi un tratament, vor fi evaluaţi şi vor merge la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.” Medicii de familie resping această schimbare.

Raluca Zoitanu, preşedintele Federației Patronatelor Medicilor de Familie: ”Medicul de familie nu poate să meargă la domiciliu la pacienţii pozitivi, pentru că înseamnă să se infecteze şi să închidă cabinetul două săptămâni.”

În cele mai multe ţări europene medicii de familie au fost absolut protejaţi de Covid, consultaţiile s-au oferit doar telefonic.

Varianta ca medicii de familie să participe activ în lupta cu pandemia nu este exclusă de epidemiologi. Dar numai pentru a monitoriza pacientul deja evaluat şi internat la domiciliu.

Dr. Sergiu Sângeorzan, spitalul Miercurea Ciuc: ”O să fie dificil, şi în momentul de faţă medicii de familie au o responsabilitate enormă şi nu ştiu, cu greu fac faţă, pentru că până la urmă aici ţine foarte mult de legătura pe care o are DSP cu medicii de familie, cum se înţeleg aceştia, medicii de familie cum văd pacienţii.”

 

Publicitate