Testări controversate pe embrioni! Se promit copii mai inteligenți, iar părinții vor putea alege și anumite trăsături ale copiilor

„Are ochii mamei ei, dar va moșteni și diagnosticul ei de cancer la sân?”, întreabă o voce blândă în una dintre reclamele Genomic Predictions, o companie americană care spune că îi poate ajuta pe cei care își doresc copii să aibă un răspuns la această întrebare prin testarea genetică a embrionilor în timpul tratamentelor pentru infertilitate, relatează stiripesurse.ro.

Cercetătorul-șef al companiei, Nathan Treff, spune că pentru el misiunea este personală. La vârsta de 24 de ani el a fost diagnosticat cu diabet de tip 1, o boală care l-a costat pe bunicul său piciorul. Treff afirmă că, dacă ar fi după el, niciun copil nu s-ar naște cu un risc ridicat de a dezvolta o astfel de boală.

Compania sa din statul New Jersey oferă teste bazate pe un deceniu de cercetări asupra „scorurilor de risc poligenetic” care calculează probabilitatea ca o persoană să dezvolte diferite boli în funcție de genele sale.

Unul dintre cofondatorii companiei a afirmat că oamenii vor putea alege în cele din urmă și trăsături pentru copiii lor care nu au legătură cu bolile, ca de exemplu inteligența.

Testarea genetică preimplantare a embrionilor pentru boli genetice rare și anormalități cromozomiale a devenit o practică răspândită în industria IVF din Statele Unite. Însă testarea pentru afecțiuni poligenetice este mult mai nouă și controversată, bioeticienii avertizând de ani de zile împotriva tentativelor de a elimina trăsăturile nedorite din fondul genetic uman.

În plus, cercetătorii sunt de asemenea îngrijorați că, în majoritatea cazurilor, modelele genetice din spatele acestor testări sunt prea slabe pentru a prognoza într-un mod relevant riscul de a dezvolta boli în cazul unui embrion în dezvoltare.

Ei avertizează că scorurile de risc poligenetic pot fi interpretate greșit cu ușurință și induce în eroare pe potențialii părinți.

Laura Hercher, o cercetătoare din SUA, afirmă de asemenea că există deja semne că și persoanele fertile ar putea apela la IFV pentru a profita de testările genetice, supunându-se unor riscuri de sănătate pentru o recompensă care este, în cel mai fericit caz, speculativă, relatează revista Nature.