Tot mai multe țări și companii cer pașaport de vaccinare celor care vor să călătorească

Crește numărul companiilor care anunță că le vor permite să călătorească doar celor vaccinați anti-COVID. În paralel, unele țări au emis deja un pașaport pentru vaccinați sau se pregătesc să emită un astfel de document. În Uniunea Europeană nu există deocamdată un consens cu privire la acest subiect, informează newsweek.ro.

Emiratul Bahrain folosește o aplicație digitală BeAware – care a fost lansată la începutul pandemiei pentru a facilita urmărirea contactelor cu cei infectați și care gestionează în prezent rezervările digitale  pentru vaccinare – care acționează ca un pașaport digital.

Utilizatorul aplicației primește un cod QR, care poate fi scanat și apoi face legătura cu registrul de vaccinare din Bahrain. Totuși, nu este clar ce alte țări vor accepta această dovadă.

Estonia și Danemarca pregătesc soluții asemănătoare.

Certificatul danez le va fi de folos cu precădere persoanelor care călătoresc în interes de serviciu. Dovada vaccinării va putea fi disponibilă pe pagina online a Ministerului Sănătății sau pe telefonul mobil al persoanei respective.

Grecia, Ciprul și Spania sunt pentru introducerea unui paşaport de vaccinare unitar care să le permită turiștilor să călătorească fără restricții. Astfel speră aceste țări să-și revigoreze sectorul turismului atât de grav afectat de pandemie.

Polonia și România nu mai impun carantina în cazul persoanelor vaccinate.

Islanda a livrat încă din 26 ianuarie primele sale „certificate” de vaccinare destinate facilitării călătoriilor persoanelor vaccinate împotriva Covid-19.

Companiile de turism cer proba vaccinării

Saga, o agenție de turism specializată în croaziere oferite celor peste 50 de ani, susține că toți cei care vor dori să-i folosească serviciile vor trebui să fie vaccinați.

Și Qantas, compania australiană de transport aerian, apreciază că va cere celor care vor să se urce la bordul avioanelor sale să dovedească faptul că sunt vaccinați.

În plus, Air New Zealand a anunțat că va testa un paşaport de transport digital pentru a le permite companiilor aeriene şi autorităţilor de frontieră să aibă acces la informaţii legate de COVID-19.

„În principal, e ca şi cum ai avea un certificat digital de sănătate care poate fi împărtăşit uşor şi în deplină securitate cu companiile aeriene”, a explicat Jennifer Sepull, directoare a serviciului digital al Air New Zealand.

Sistemul se va baza pe o aplicaţie dezvoltată de Asociaţia Internaţională a Transportului Aerian (IATA), care va fi testată în curând de campanii din Golf precum Emirates şi Etihad.

El ar garanta în special autenticitatea testului de depistare sau a certificatului de vaccinare împotriva COVID-19.

Un grup de profesori ai Universității Oxford susțin că pașaportul pentru cei vaccinați este fezabil, dar trebuie să fie sigur și standardizat la nivel internațional.