Trei copii trebuie să plătească despăgubiri de 166.500 de lei după ce au distrus 39 de morminte!

Trei tineri de 15 ani, printre care şi un seminarist, s-au întrecut la distrugerea pietrelor de mormânt dintr-un cimitir, la finalul anului 2019.

A câştigat seminaristul, care a distrus 16 monumente funerare. Băieţii au fost trimişi în judecată pentru profanare de morminte în formă agravată, dar noile reglementări privind prescripţia i-au scăpat de răspunderea penală, transmite Ziarul de Iași.

S-au şi filmat cu telefoanele mobile pe când distrugeau monumentele. În total, băieţii au distrus 39 de monumente funerare. Ulterior, aveau să spună că le distruseseră doar pentru a se distra, în cadrul unei „competiţii”.

Distrugerile au fost sesizate de preşedintele Comunităţii Evreilor Huşi, iar anchetatorii au identificat un număr de 73 de monumente funerare profanate. Autorii au fost identificaţi uşor, după mediatizarea cazului chiar unul dintre prietenii lor anunţând poliţia.

Cei trei au recunoscut ditrugerea a doar 39 de morminte, restul neputând fi dovedite că au fost dărmate de ei. Comunitatea Evreilor a cerut despăgubiri materiale de 166.500 lei şi daune morale de 200.000 lei.

Profanarea de morminte este pedepsită de lege cu până la 3 ani de închisoare, iar ei fiind minori, termenul de prescripţie de 5 ani a fost înjumătăţit. Ca urmare, răspunderea penală a celor trei s-a prescris la doar două luni de la începerea judecăţii.

Curtea ieşeană de Apel, care a judecat cazul ca a doua instanţă, a aprobat doar acordarea de despăgubiri materiale către Comunitatea Evreilor, respingând solicitarea privind daunele morale. Sentinţa este definitivă.

Publicitate