Trei urși împușcați de autorități pentru că … ”Mama lor i-a crescut cerşetori!”

Autoritățile din Miercurea Ciuc au decis să împuște trei urși în noaptea de marți spre miercuri, după ce animalele au pătruns în mod repetat pe străzile orașului și au reprezentat un pericol pentru locuitori. În ciuda eforturilor de a-i îndepărta, urșii nu au putut fi capturați sau alungați.

Viceprimarul municipiului, Bors Bela, a explicat că echipajele de intervenție au încercat fără succes să captureze sau să alunge urșii timp de mai multe zile.

„În ultima săptămână, înainte de Rusaliile catolice, dar și după, trei urși ne-au îngreunat viața în zona Șumuleu. Acum două nopți au intrat în intravilanul municipiului, unde erau mai multe case, și timp de șase ore am încercat, fără succes, să îi capturăm.

Am reușit să îi alungăm, dar ieri seară, în jurul orei 20:00, am primit din nou un apel 112 legat de prezența celor trei urși pe o stradă, în apropierea casei Fodor”, a declarat viceprimarul.

Urșii au fost văzuți încercând să intre în case, golind tomberoanele și căutând mâncare, ignorând sirenele și alte încercări de a-i speria. Echipajele de intervenție, inclusiv Poliția, Jandarmeria și Ambulanța, au constatat că urșii nu voiau să plece, chiar și după ce au fost alungați de pe o stradă pe alta.

„Așa că am chemat Asociația Vânătorilor Szilos și medicul veterinar, și am încercat din nou alungarea urșilor, dar ei și-au continuat drumul pe altă stradă, iar când au ajuns la pârtia de schi, pur și simplu, nu au mai vrut să plece”, a spus Bors Bela.

După o acțiune de peste două ore, comisia a decis să împuște urșii. „Nici după prima împușcătură ceilalți doi urși nu au plecat, așa că vânătorul a fost nevoit să îl împuște și pe al doilea, iar apoi și pe cel de-al treilea”, a explicat viceprimarul.

Viceprimarul a precizat că urșii erau tineri, de aproximativ trei ani, și fuseseră separați de mama lor, devenind obișnuiți să caute hrană în oraș. „Din păcate, au fost crescuți în așa fel încât să își procure mâncarea din tomberoane, din curțile sau din casele oamenilor… Mama lor i-a crescut cerșetori”, a adăugat Bors Bela.

Viceprimarul a subliniat că decizia de a împușca animalele nu a fost una ușoară, dar era necesară pentru siguranța cetățenilor. „Pur și simplu nu am avut altă opțiune, am fost nevoiți să luăm această decizie…

Nu e ușor să iei astfel de decizii, impactul emoțional și psihic este foarte puternic, dar siguranța cetățenilor este pe primul loc. Noi am respectat întocmai ce spune legea: am încercat alungarea lor, am încercat tranchilizarea, iar ultima opțiune a fost extragerea prin împușcare”, a menționat viceprimarul.

Bors Bela a mai adăugat că numărul urșilor din zonă a crescut considerabil în ultima perioadă, iar localnicii primesc zilnic mesaje RO-Alert privind prezența lor în oraș. „În fiecare zonă a orașului există câte un grup de urși, iar zilnic, tot orașul primește mesaje RO-Alert. Cred că avem nevoie de o legislație mai fermă ca să putem ține urșii în frâu”, a concluzionat el.

Publicitate