Trump spune că ar încuraja Rusia să ”facă orice vrea” țărilor din NATO care nu plătesc destul

Fostul președinte american Donald Trump a stârnit controverse sâmbătă prin afirmațiile sale îndrăznețe, sugerând că ar încuraja Rusia să acționeze liber împotriva oricărei țări membre a NATO care nu îndeplinește directivele privind cheltuielile pentru apărare.

Aceste declarații au fost preluate de CNN și citate de news.ro, generând o reacție rapidă din partea Casei Albe și a comunității internaționale.

În timpul unui miting în Conway, Carolina de Sud, Trump a subliniat că NATO era într-o situație precară până la intervenția sa, afirmând:

”NATO era falimentară până când am apărut eu”, a declarat Trump la un miting în Conway, Carolina de Sud. ”Eu am spus: Toată lumea va plăti. Ei au spus: Ei bine, dacă nu vom plăti, ne veţi proteja în continuare?. Eu am spus: Sub nicio formă. Nu le-a venit să creadă răspunsul”, a susţinut el.

Trump a spus că ”unul dintre preşedinţii unei mari ţări” l-a întrebat la un moment dat dacă SUA ar mai apăra ţara dacă ar fi invadată de Rusia, chiar dacă ”nu ar plăti”.

”Nu, nu v-aş proteja”, a relatat Trump că i-a spus acelui preşedinte. ”De fapt, i-aş încuraja să facă orice vor. Trebuie să plăteşti. Trebuie să îţi plăteşti facturile”, a afirmat el.

Reacția oficială a Casei Albe nu a întârziat să apară, purtătorul de cuvânt al administrației Biden, Andrew Bates, calificând afirmațiile lui Trump drept „îngrozitoare și labile”. Acesta a subliniat eforturile președintelui Biden de a întări alianțele și de a menține stabilitatea globală, evidențiind că Trump promovează acțiuni care pun în pericol securitatea națională americană și stabilitatea internațională.

În pofida criticilor și a opoziției, Trump a reiterat în repetate rânduri poziția sa față de finanțarea NATO, subestimând sau chiar distorsionând modalitatea de funcționare a alianței.

Publicitate