UE vrea să-și înființeze propria armată! Se dorește o forță comună de reacție rapidă

Scenele de haos din Afganistan, după retragerea americană, au readus în prim-plan construirea unei armate a Uniunii Europene. Miniștrii Apărării din țările membre au discutat joi creare unei forțe comune de reacție rapidă, scrie Agerpres.

Statele Uniunii Europene au fost dependende de forța militară americană în operațiunea de evacuare a propriilor cetățeni din Kabul, lucru sesizat în toate capitalele europene, care acum caută o soluție pentru a evita pe viitor astfel de situații.

Publicitate

Ședința miniștrilor Apărării din UE s-a ținut la Castelul Brdo, din Slovenia, unde spaniolul Josep Borrell, șeful diplomației europene, a punctat: „Afganistanul a demonstrat că deficienţele noastre în materie de autonomie strategică au un cost şi că singura modalitate de a progresa este combinarea forţelor noastre şi consolidarea nu numai a capacităţilor noastre, ci şi a voinţei noastre de a acţiona.

Dacă dorim să fim în măsură de a acţiona autonom şi să nu fim dependenţi de alegerile făcute de alţii, chiar dacă sunt prietenii şi aliaţii noştri, atunci trebuie să ne dezvoltăm propriile capacităţi“.

Propunerea aflată în dezbatere acum este de a crea o forță militară comună a țărilor Uniunii Europene, care să numere în primă fază 5.000 de oameni și să poată interveni rapid oriunde este necesar. Acordul tuturor statelor este așteptat pe 16 noiembrie, în acest an.

Până acum, sistemul de “grupuri tactice“ elaborat în 2007 a fost neoperațional pentru că necesita aprobarea unanimă a țărilor UE. Însă Josep Borrell vrea – iar mai mulți membri au UE sunt de acord – ca noua forță de reacție rapidă să poată fi trimisă unde e necesar prin votul majorității, și nu prin votul unanim.

Matej Tonin, ministrul sloven al Apărării (Slovenia deține președinția UE în acest moment), a spus că situația din Afganistan ne-a arătat că “trebuie să devenim mai autonomi ca europeni și să fim în măsură să acționăm mai independent”. În același timp, “e foarte important să nu acționăm ca o alternativă la NATO și la americani”.

Intenția pe termen lung a SUA de a se retrage de pe scenele internaționale joacă un rol în decizia UE. Josep Borrell a avertizat că Joe Biden “este al treilea președinte american consecutiv care ne avertizează despre dezangajarea SUA”.

Publicitate