Ultima oră! În Ungaria a fost decretată ”Stare de Urgență” din cauza războiului de la graniță!

Imediat după ce miniștrii noului cabinet al lui Viktor Orbán au depus jurământul, în Ungaria a fost decretată Stare de Urgență, premierul invocând ”situația de război” din Ucraina care aduce efecte economice dezastruoase.

Guvernul maghiar are nevoie de cadru legal pentru a putea acționa cu facilitatea în actualul context de război, și-a jusitficat Orbán demersul, conform publicației maghiare hvg.hu.

„Războiul a fost o amenințare constantă pentru țară, iar sancțiunile de la Bruxelles au dus la o imensă tulburare economică și creșteri drastice ale prețurilor”, a comentat Viktor Orbán, subliniind că lumea se află în pragul unei crize economice.

El a  reiterat că Ungaria trebuie să rămână în afara războiului, să protejeze securitatea financiară a familiilor, ceea ce necesită spațiu de manevră, adică un cadru legal de acțiune, fiind necesară declanșarea Stării de Urgență.

La fel ca acel cadru legal, adoptat împotriva epidemiei, actuala Stare de Urgență va permite guvernului maghiar „să răspundă imediat și să protejeze țara și cetățenii prin toate mijloacele posibile”, a spus premierul.

Orbán a promis că va anunța miercuri primele măsuri în cadrul Stării de Urgență.

De asemenea, și președinta Ungariei, Novák Katalin, a scris pe contul de facebook, că a semnat amendamentul la Legea fundamentală votat de Parlament, care va permite luarea rapidă a deciziilor guvernamentale în timp ce în țara vecină se desfășoară un război.

„Amendamentul extinde posibilitatea aplicării situațiilor de urgență în caz de conflict armat, situație de război sau dezastru umanitar într-o țară vecină. Răspunsurile Ungariei la pandemie au confirmat, de asemenea, că, în cazul unei crize neașteptate, sunt necesare decizii și acțiuni rapide și decisive.

Poporul maghiar dorește să trăiască în siguranță, iar acest lucru trebuie să îl asigure liderii țării. Guvernului i se oferă posibilitatea – doar în contextul Stării de Urgență – de a lua decizii importante atunci când intervine o situație de urgență.

Parlamentul va funcționa în mod constant chiar și în perioade de criză, iar Guvernul va avea responsabilitatea calificată de a acționa în conformitate prevederile legale în cazul stării de urgență. Ungaria își dorește pace, de aceea eu personal lucrez pentru ca efectele războiului să afecteze cât mai puțin posibil viața de zi cu zi a familiilor maghiare!”, a anunțat Novák Katalin.