ULTIMA ORĂ! Statul polonez își va pregăti militar toți cetățenii între 18 și 65 de ani!

Polonia se mobilizează masiv. Ministerul Apărării de la Varşovia a anunțat că toți cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 65 ani vor fi pregătiți militar.

Conform presei locale, războiul din Ucraina a urgentat atenția îndreptată către anumite vechi planuri care priveau creşterea dimensiunii armatei poloneze.

Cursul oferit de armata poloneză se va concentra pe manipularea armelor, trageri, luptă urbană şi citirea hărţilor. În plus, orele se vor ține la 17 baze ale armatei și vor avea loc numai în zilele de sâmbătă din octombrie şi noiembrie.

De asemenea, eligibili pentru pregătirea militară vor fi numai cetățenii polonezi. Recent, Polonia a introdus serviciul militar voluntar, iar angajaţi ai serviciului poştal au fost îndemnaţi să urmeze pregătirea în domeniul armelor cu Forţa de Apărare Teritorială.

Amintim că la începutul acestei luni viceministrul apărării din Polonia, Marcin Ociepa, a declarat că ”există un risc grav de război cu Rusia în următorii 3 până la 10 ani”, ceea ce justifică investiţiile semnificative ale ţării sale în apărare.

Într-un interviu publicat de cotidianul polonez Dziennik Gazeta Prawna, Ociepa subliniază că Polonia trebuie „să folosească acest interval de timp pentru a se reînarma cât de mult se poate”.

Ociepa s-a pronunţat în favoarea creşterii bugetului pentru apărare, care va ajunge la 20,5 miliarde de euro în 2023 şi va presupune 3% din Produsul Intern Brut al ţării, precum şi alocarea unui fond extraordinar de sprijin forţelor armate poloneze, care presupune cheltuieli suplimentare de 8,5 miliarde de euro.

Oficialul polonez a trecut în revistă contractele de achiziţii de armament pe care Polonia le-a ratificat în ultimele luni şi care includ achiziţia a 366 de tancuri Abrams şi 32 de avioane de luptă F-35 din SUA, 48 de avioane FA-50 şi 180 de tancuri K2 din Coreea de Sud şi 648 de obuziere autopropulsate fabricate pe plan naţional şi câteva deminoare Kormoran.

Totodată, Guvernul polonez le oferă tinerilor polonezi posibilitatea de a se înrola într-un serviciu militar voluntar, cu posibilitate de prelungire anuală. Cei care se înscriu în acest program, sunt retribuiţi cu 1.000 de euro pe lună, primesc „pregătire de luptă esenţială” în timpul primului an şi ulterior, dacă decid să continue, pot avea acces la importante avantaje oferite de stat.