Ultimul soldat din Garda Regală aflat în viață, a fost aniversat la cei 100 de ani! – FOTO

Cel mai probabil ultimul soldat în Garda Regală aflat în viață, Irod Moisă a avut parte de momente emoționante, astăzi, cu prilejul apropiatei aniversări a centenarului.

Pe 30 noiembrie, va împlini 100 de ani! În uniformă militară, cu tricolorul, Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial și Emblema de Onoare a Armatei României în piept, veteranul din Ghijasa de Sus a fost înconjurat, cu dragoste și respect, de copii cu steaguri tricolore, militari, preoți, oficialități locale și județene, rude, prieteni și consăteni, grație inițiativei col. (rz.) Marius Popența, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război, filiala Sibiu.

Veteranul de război a fost sărbătorit în biserica din Ghijasa de Sus de către Armata Română, prin reprezentanți ai Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu, Centrului Militar Zonal, Cercului Militar Sibiu, Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Comandamentului NATO de la Sibiu! Onorul a fost acordat de Batalionul 30 Gardă Mihai Viteazul.

La eveniment a fost prezent, așa cum a făcut-o mai peste tot în astfel de situații, istoricul Dan Ramf, cel care publicat un interviu amplu cu aspecte din viața veteranului Irod Moisă, publicat în  volumul III din „Bunicii noștri, Eroii noștri”, Editura Militară, 2018 .

„Dragi prieteni, azi am sărbătorit probabil pe ultimul soldat român din Garda Regală.

Felicitări organizatorilor acestui minunat eveniment aniversar!

Domnul Colonel Marius Popenta, ați adus istoria în mijlocul Ardealului și pe Eroii de ieri în fața copiilor de azi!

Recunoștință Batalionului 30 Gardă Mihai Viteazul pentru onorul acordat înaintașiului nostru!

Ce frumos a fost azi purtând uniforma militară!

Onoare și respect Academiei Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu Sibiu, Centrului Militar Zonal, Cercului Militar Sibiu, Școlii Militare de Maiștri Militari și Subofițeri pentru Comunicații, Comandamentului NATO de la Sibiu!

Cu toții ați onorat un drag de veteran și istoria națională!

O plecăciune familiei, doamnei Eugenia Avram, domnului Moise Irod, copiii și nepoți ai veteranului Irod Moisă!

La final spunem și noi.

La Mulți Ani dragului veteran!

Să ne revedem cu bine și anii viitori!“, a transmis istoricul Dan Ramf.

sursa: mesageruldesibiu.ro