Un artist a vândut o sculptură invizibilă, făcută din… nimic, pentru suma de 18.000 dolari

Un artist italian a scos la licitație o „sculptură invizibilă” pentru 18.300 de dolari. Este făcut literalmente din nimic „Este o lucrare care îți cere să activezi puterea imaginației”, a spus Salvatore Garau despre sculptura sa. 

Luna trecută, artistul Salvatore Garau, în vârstă de 67 de ani, a vândut o „sculptură imaterială” – ceea ce înseamnă că nu există. Pentru Garau, opera de artă, intitulată Io Sono (care se traduce prin „sunt”), își găsește forma în propriul său neant, relatează news.artnet.com

„Vidul nu este altceva decât un spațiu plin de energie și, chiar dacă îl golim și nu mai rămâne nimic, conform principiului incertitudinii Heisenberg, că nimic nu are o greutate”, a declarat el pentru presa de presă spaniolă Diario AS.

„Prin urmare, are energie condensată și transformată în particule, adică în noi”. Lo Sono a ieșit la vânzare în luna mai la casa de licitații italiană Art-Rite. Estimarea de pre-vânzare a evaluat piesa între 6.000-9.000 €, potrivit AS , dar ofertanții concurenți au ridicat prețul la 15.000 €.

Norocosul cumpărător a plecat acasă cu un certificat de autenticitate și un set de instrucțiuni: lucrarea, per Garau, trebuie expusă într-o casă privată într-un spațiu de aproximativ cinci pe cinci picioare, liber de obstrucție.

„Când decid să expun o sculptură imaterială într-un spațiu dat, acel spațiu va concentra o anumită cantitate și densitate de gânduri la un punct precis, creând o sculptură care, din titlul meu, va lua doar cele mai variate forme” a precizat artistul.

„La urma urmei, nu modelăm un Dumnezeu pe care nu l-am văzut niciodată?” a mai spus aceata. Lo Sono nu este singura lucrare de acest gen din opera lui Garau. În luna februarie a acestui an, la Piazza Della Scala din Milano, artista a expus BUDDHA IN CONTEMPLATION, o sculptură invizibilă la fel, delimitată de un pătrat de bandă pe o pasarelă pietruită.

Între timp, săptămâna aceasta, a instalat A FRODITE CRIES în fața bursei din New York. Efortul, demonstrat de un cerc alb gol, a fost susținut de Institutul Cultural Italian. „Nu-l vezi, dar există; este făcut din aer și spirit ”, a explicat el într-un videoclip care documentează piesa de la Milano.

„Este o lucrare care îți cere să activezi puterea imaginației, o putere pe care o are oricine, chiar și cei care nu cred că o au”.