Un bărbat a fost amendat de același polițist de patru ori într-o singură oră! A procedat corect polițistul?

Un ieșean a fost amendat de același polițist de patru ori în decurs de o oră. S-a adresat instanței, reclamând comportamentul considerat abuziv al polițistului din Țibănești care îl sancționase. Nu a reușit să obțină însă decât anularea unei singure amenzi, informează ziaruldeiasi.ro.

Conform plângerii depuse de Florin A. la Judecătorie, pe 5 martie 2021 își dusese mama cu mașina până la o farmacie situată peste drum de postul de poliție Țibănești, pentru a-și lua medicamente.

În timp ce mama lui Florin A. cobora din mașină, un polițist a trecut strada și a cerut șoferului documentele, spunându-i că îl va amenda pentru că oprise la doar 15 metri față de trecerea de pietoni.

Șoferul a încercat să-i explice că oprise doar câteva clipe, cât să coboare mama sa, dar polițistul a fost de neînduplecat. Agentul s-a întors în sediul poliției și, pentru că afară era frig, sora lui Florin A. și-a lăsat fiica de doi ani în mașină.

La revenirea agentului de poliție, acesta a observat copilul pe bancheta din spate a autovehiculului. I-a mai aplicat șoferului o amendă pentru că fetița nu era așezată într-un scaun special și s-a întors în sediu pentru a completa un nou proces-verbal, pentru o amendă de 725 lei și 3 puncte de penalizare. Florin A. spune că polițistul nu s-a grăbit să se întoarcă pentru a-i înmâna al doilea proces-verbal, așa că a intrat în sediu pentru a cere explicații. I s-a spus să aștepte.

Publicitate

Când polițistul și-a făcut apariția, mai adusese un proces-verbal, spunându-i totodată șoferului că i-a reținut permisul pentru 30 de zile întrucât părăsise autoturismul. În plus, mai primea o amendă de 725 lei. Enervat, șoferul a răbufnit, ceea ce i-a mai adus o amendă, în valoare de 1.000 de lei, pentru tulburarea liniștii publice.

Deși Florin A. reproșa un comportament abuziv al polițistului, magistrații Judecătoriei nu au fost de aceeași părere. Din audierea surorii șoferului, a reieșit că aceasta se aflase și ea în mașină pe drumul spre farmacie, nu se întâlnise cu fratele său pe când mașina era oprită.

Prin urmare, fetița fusese transportată în brațe, nu într-un scaun special. Sancțiunea era deci valabilă. Pentru celelalte contravenții la regimul circulației rutiere, judecătorii au ținut cont de forța probantă a procesului-verbal și de precizările făcute chiar de Florin A. în plângerea sa.

Șoferul nu demonstrase că oprise la mai mult de 25 de metri de trecerea de pietoni, nici că n-ar fi părăsit autovehiculul. În schimb, magistrații au apreciat că ultima amendă nu fusese justificată și au dispus anularea ultimului proces-verbal.

„Agentul constatator s-a limitat la a menționa că petentul a tulburat liniştea publică şi a provocat indignare trecătorilor şi locuitorilor din zonă, fără a arăta în concret în ce a constat tulburarea liniştii publice.

Agentul constatator a menţionat că petentul a ţipat la agenţii de poliţie, însă această acţiune nu poate reprezenta prin ea însăşi o tulburare a liniştii locuitorilor, ci trebuia specificat în ce mod această faptă a căpătat conotaţia unei contravenţii”, au arătat judecătorii.

Sentința a fost contestată de Inspectoratul de Poliție Județean, dosarul intrând miercuri pe rolul Tribunalului.

Publicitate