Un bărbat a mers de urgență la spital după ce a descoperit că îi crește păr pe limbă! – FOTO

Un bărbat a mers la o clinică de dermatologie după ce partea superioară a limbii sale a devenit acoperită de un covor dens de fibre asemănătoare părului, potrivit livescience.com.

Medicii l-au diagnosticat rapid cu o afecțiune surprinzător de comună: „limbă păroasă neagră”, cunoscută sub denumirea medicală de ”lingua villosa nigra”.

Cu trei luni înainte de examinare, bărbatul, care are în jur de 50 de ani, a suferit un accident vascular cerebral care i-a provocat paralizie pe partea stângă a corpului, iar partea stângă a rămas încă slăbită la momentul consultației sale la dermatologie, potrivit unui nou raport al cazului, publicat miercuri (9 martie) în revista JAMA Dermatology.

După accidentul vascular cerebral, bărbatul a fost pus la o dietă de alimente și lichide sub formă de piure, iar aproximativ două luni și jumătate mai târziu, îngrijitorii săi au observat o „pigmentare neagră” care îi acoperea suprafața limbii.

Învelișul gros și negru era nuanțat cu dungi „gălbui” în apropierea liniei mediane și a părții din spate a limbii, potrivit raportului de caz.

O examinare mai atentă a arătat că învelișul negru era format din fibre lungi și subțiri, cu depozite galbene și strălucitoare – probabil particule de alimente prinse – împrăștiate pe tot parcursul.

Medicii bărbatului au răzuit, de asemenea, mostre de mucus de pe limba sa pentru a verifica dacă există o creștere anormală de bacterii sau ciuperci, dar nu au găsit o astfel de creștere atunci când au cultivat resturile în vase de laborator.

Limba păroasă neagră apare atunci când umflăturile mici, în formă de con, de pe suprafața limbii, numite papile filiforme, nu se elimină așa cum o fac în mod normal, potrivit Cleveland Clinic.

Aceste papile cresc de obicei cu o lungime de aproximativ 1 milimetru (0,04 inch) înainte de a se desprinde de limbă într-un proces numit descuamare. Dar dacă partea superioară a limbii nu este supusă la o abraziune regulată – de exemplu, de la o periuță de dinți, de la un răzuitor de limbă sau de la alimente solide, texturate – aceste papile pot crește și pot deveni neobișnuit de lungi – până la aproximativ 0,7 inch (18 mm) în lungime.

Din aceste motive, o igienă orală precară și o dietă cu alimente moi pot crește riscul de a dezvolta o limbă păroasă neagră. Consumul excesiv de cafea, ceai, alcool sau produse din tutun; anumite medicamente, cum ar fi antibioticele; radioterapia capului și a gâtului și anumite ape de gură pot, de asemenea, să perturbe procesul de descuamare și să conducă la apariția afecțiunii, potrivitCleveland Clinic. Gura uscată este un alt factor de risc, potrivit raportului de caz.

Publicitate